Община Поморие иска военния санаториум

Животът

23-12-2016, 10:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приморско помага с 10 хиляди лева на Хитрино

Към момента здравното заведение реализира около 700 хил. лв. до 1 млн. лв. приходи годишно

Кметът на Поморие Иван Алексиев внесе спешна докладна в Общински съвет с искане за безвъзмездното му прехвърляне в полза на Общината и за отмяна на решението на Министерски съвет за прехвърляне  на имота на велинградското дружество „Вита“.  Към момента здравното заведение реализира около 700 хил. лв. до 1 млн. лв. приходи годишно. Това категорично вади имота от графа „имот с отпаднала нужда”. В здравното заведение работят 72 души, които ще останат без работа най-късно до февруари 2017 г., когато ще влезе в сила решението на Министерски съвет, ако не бъде отменено до тогава. Поради тази причина, кметът Иван Алексиев отправи публична покана за среща до хората работещи в санаториума, която трябваше да се проведе вчера. По предварителна информация обаче, всички служители на лечебното заведение са заплашвани от гл. лекар - д-р Цветанова, че който приеме поканата на кмета и отиде на срещата, няма да му бъде предложен нов трудов договор.   
През 1932 г., тогавашният Анхиалски общински съвет дарява на Държавата безвъзмездно терен, с  изразена воля на него да бъде изграден  Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни. Тогава, волята на дарителя е изпълнена и продължена в годините до момента, в който по предложение на министъра на отбраната, санаториумът е прехвърлен в активите на търговско дружество „Вита” ЕООД –  Велинград. Вливайки се в търговско дружество „Вита” ЕООД –  Велинград чрез апортна вноска, Военният санаториум става собственост на съответното търговско дружество и то се разпорежда с него. 
Така, нито държавата, нито Община Поморие, като наследник на Анхиалска община, не могат да защитят волята на дарителя, защото влизайки в активите на търговско дружество „Вита” ЕООД –  Велинград, Военният санаториум в Поморие приема статута на търговско дружество и престава да има възможност да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. 
Именно по тази програма в момента се обслужват пациенти, включително военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната.