МОН направи отчет за работата си през 2016 г.

Децата в Хитрино тръгват на училище след празниците

Договорили сме 316 млн. лв. по нашата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ или 23.04% от общия бюджет на програмата. Това каза министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, която представи отчета за дейността на министерството в периода ноември 2014 г. – декември 2016 г.

„Ръководили сме се от желанието да упражняваме контрол, не самоцелно. Бяха разгледани всички сигнали, оповестявахме резултати. Направихме 39 одита. През 2017 г. ни предстои повишаване на качеството. Ще остана взискателна към тази тема във всеки един от следващите дни, не само докато приключи мандатът ми като министър. Очаквам оценката на въздействие да се прави за всички“, заяви Кунева. Попитана какво отчита като грешка и пропуск през тази година, тя отговори, че традиционно всяка политическа работа е в голямата си част е комуникация.

„С удоволствие потънах в работата в МОН. За мен един закон, един стандарт е изключителен извор на утвърждаване на собствения ми работохолизъм. Глупава грешка беше това с рекламните материали. Това, че децата продължават да учат на две смени е лоша работа. Това не е самоцел. Училището трябва да стане средище, възрожденско средище. То е да има общност, да ти се иска да останеш след това, да се събереш с родители. Трудно обаче се включваме в обща работа. Общественият съвет е да можеш общественикът от твоето място да го поканиш и да има отношение към училището. Създаването на един нормативен документ ми създава искрена и чиста радост“, допълни Кунева. Тя уточни, че за нея да наваксва със сроковете е било много важно. „Това, което не достига е времето. Гледам с голяма надежда към следващите министри“, каза още Меглена Кунева.

„Стремежът ни е на 5 януари всички ученици в Хитрино да са в класните си стаи.“ Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференцията на МОН.

„Чух се с директора на училището. В днешния ден ще стигне до опис на проблемите от тази ситуация. Най-вероятно в края на деня ще имаме ясна картина за пълните щети. Нагласата ни при всички положения е първият учебен ден да бъде факт и за тях. Желанието ни и стремежът ни е първият учебен ден след празниците всички ученици в Хитрино да са в класните си стаи. Организирали сме много стабилна психологическа подкрепа от функциониращия ни екип в Шумен, за да може най-важното нещо в този първи учебен ден и следващия след това е учениците да се почувстват малко по-спокойни от тази ситуация, в която бяха“, заяви още Стаматов.

„Щетите със сигурност са големи. Описването им е въпрос на часове. До края на работния ден това ще се случи. С директора на училището сме в постоянна връзка, както и с началника на регионалния инспекторат. Осигурени са финансови средства за възстановяване на щетите. Проблемът е, че всичко това е през празнични дни. Ремонтът ще е през празниците. Нямаме друг план за действие, защото най-важното е учениците да учат в нормална среда. Там учат 232 ученици от 16 населени места. Придвижват се с автобуси, така че логистиката е доста по-различна и трудна. Първият момент, в който бъде всичко. Надеждата е 5 януари“, обясни зам.-министърът на образованието.