Според доклад на ЕЦБ световната икономика ще набере скорост

В средносрочен план перспективите за глобалната бизнес активност остават в подкрепа за засилване на икономическия растеж

Инфлацията в еврозоната ще надхвърли 1% в края на годината, достигайки нива, които не са виждани от края на 2013 година, докато растежът на световната икономика ще набере скорост, посочи Европейската централна банка в своя последен икономическа бюлетин, оповестен в четвъртък.

В средносрочен план перспективите за глобалната бизнес активност остават в подкрепа за засилване на икономическия растеж, макар и с темпо, което е под неговите предкризисни нива. Като цяло растежът в развитите икономики ще бъде малко по-добър и изглежда, че икономиките на нововъзникващите пазари ще започнат да се измъкват от дъното,отбеляза ЕЦБ.

Въпреки това глобалните перспективи остават засенчени от неблагоприятното въздействие на ниските цени на суровините върху страните, износителки на стоки, от ребалансирането на китайската икономика и от несигурността относно бъдещата политика на САЩ след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, подчерта Централната банка, като днешният икономически бюлетин е до голяма степен в съответствие с нейното изявление след края на последното за годината заседание на 8-и декември.

ЕЦБ отново потвърди, че остава в готовност да използва всички налични финансови инструменти в рамките на нейния мандат и че ако е необходимо, тя може да направи нови промени както в размера, така и в продължителността на програмата за "количествени улеснения".