Московски: Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино

Машинистите не са реагирали на нито един от петте предупредителни сигнала за намаляване на скоростта преди навлизане в гарата

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това заяви транспортният министър в оставка Ивайло Московски. Разследващите твърдят, че машинистите не са реагирали на нито един от петте предупредителни сигнала за намаляване на скоростта преди навлизане в гарата. Според Московски, високата скорост е причинила трагичния инцидент. И днес жителите на Хитрино няма да нощуват в домовете си, въпреки че и последната цистерна беше изтеглена от гарата.

"От записите и на двата локомотива се установява, че не е предприето бързо или екстремно спиране на влака от локомотивната бригада на водещия локомотив. Цистерна 10 поред е пробита от теглич на кука на цистерна 9. Пробойната на балона на цистерната е с голямо сечение и това е довело до интензивно изтичане на голямо количество пропилен. Към момента не разполагаме с данни, че нещо в инфраструктурата е създало предпоставка или може да е било причина за дерайлирането на влака. Днес са били допуснати до къщите, част от жителите на селището. Все още обаче те не могат да се приберат по домовете си", коментира Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка.

В Шумен са пристигнали двамата машинисти, на които утре ще бъдат разгледани мерки.

Все още не са проверени всички къщи. Очаква се от утре сутринта да има свободен режим към селото.