Бъчварова проведе среща на Консултативната група по противодействие на тероризма

Бъчварова: Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че няма реална терористична заплаха

„От информацията, с която разполагаме, и която обсъдихме, можем да кажем, че към настоящия момент не са постъпвали данни, касаещи планиране, организиране и осъществяване на терористични нападения на територията на страната или срещу българските интереси в чужбина”. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в изявление след приключване на заседанието на Консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета по сигурността на Министерския съвет, което се проведе днес в МВР.

На заседанието присъстваха представители на министерствата и ведомствата, включени в състава на групата, включително структурите за сигурност, директорът на СДВР и кметът на столицата.
„Обръщаме се към българските граждани с посланието, че трябва да бъдат спокойни, че няма реална заплаха. Всички институции в следващите дни и седмици предприемат по-завишени мерки за тяхната сигурност”, бяха думите на вътрешния министър.
Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации. Няма данни за случаи на саморадикализация, няма данни за настроения за ответни действия на крайно десни и националистически организации. Същевременно следва да се изтъкне, че през последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България.
Бъчварова уточни, че с оглед подобряване на мерките и гарантиране на сигурността на българските граждани и в контекста на последните събития в Берлин, Цюрих и Анкара, Консултативната група е взела конкретни решения. На първо място - да се запази настоящата трета степен – ниско ниво на заплаха, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. И второ - да се разпореди степен на готовност за реагиране „жълта” /предупреждение/ за всички структури на Министерството на вътрешните работи, с акцент върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятия, свързани с Коледните и Новогодишните празници - места, посещавани от големи групи от хора; търговски центрове; коледни базари; концерти и чествания; на обекти от националната транспортна инфраструктура, метростанции, спирки, ж.п. и автогари, летища; дипломатически представителства на държави от международната антитерористична коалиция.
Тези засилени мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства на България в Турция и рисковите държави, на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – за усилване на мерките за безопасност на обектите от транспортната инфраструктура, на Министерството на отбраната – по отношение на защитата на охраняваните по компетентност обекти и съвместни съоръжения, както за службите ДАНС, ДАР Служба „Военна информация” и структурните звена на МВР, извършващи оперативно-издирвателна дейност.
Румяна Бъчварова изрази съболезнования към близките и семействата на жертвите на терористичните актове от вчерашния ден.