Министерството на туризма връчи първите Годишни награди

Целта е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие

Министри, кметове, ръководители на държавни предприятия и агенции, депутати, представители на бизнеса и неправителствения сектор, и медии участваха в церемонията по награждаване на победителите в първите Годишни награди в туризма. Инициативата се организира от Министерството на туризма, а целта е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие. На официалното церемония вечерта на 19 декември, в Централния военен клуб в София, победителите в 16-те категории получиха своите награди. На събитието присъстваха над 300 гости, а водещи бяха лицата на Българската национална телевизия Георги Любенов и Аделина Радева.

„Тази година се очаква приходите от международен туризъм да надхвърлят 6 милиарда и 300 милиона лева, което ще бъде ръст от над 13% в сравнение с миналата година. Оттук нататък всички ние трябва да имаме една основна цел – ръста на приходите да е по-голям от ръста на туристите“, каза министъра на туризма Николина Ангелкова при официалното откриване на церемонията.  По думите ѝ до края на годината България ще посрещне повече от 8 млн. чуждестранни туристи.

По време на церемонията стана ясно, че на интернет платформата www.tourismawards.bg са регистрирани над 100 хиляди гласа за 16-те категории. Победителите бяха оценявани на два етапа. Разработена бе специална методология, съобразена със съответния набор от количествени и качествени показатели и измерители, съобразени с критериите на Световната организация по туризъм. През първия етап всеки желаещ можеше да подаде кандидатура, съгласно Правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата (единственото изключение бе категория „Изборът на българите“, в която номинираните бяха предварително определени). В продължение на повече от един месец бяха подадени над 200 кандидатури в 15-те обявени категории. Гласуването бе ограничено на база IP адреси, като може да се гласува по един път от устройство. Всички подадени повторно гласове от едно устройство се регистрираха като недействителни.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи специалната награда в категория „Изборът на българите“ на кмета на община Ямбол Георги Славов. Хората определиха Националния археологически резерват „Античен тракийски град Кабиле“ за символа на българския туризъм за 2016 г. В тази категория потребителите избираха между 100-те национални обекта и 50-те малко познати места в България.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова връчи наградата на победителя в категория „Туристическа дестинация“ - Шумен -  Корените на България – община Шумен, община Каспичан, община Велики Преслав на кмета на община Шумен Любомир Христов. В тази категория второ и трето място бяха заети от Русе и Пловдив.

Заместник-кметът на община Велинград д-р Костадин Коев прие наградата за „Община на 2016 г. за балнео и СПА туризъм“ от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. На второ и трето място в категорията се подредиха Поморие и Сапарева баня.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителя в категория „Туристическо събитие“ – Фестивала на Розата. Статуетката бе приета лично от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. В конкурентната надпревара, второ и трето място бяха заети от Събора на народното творчество и животновъдството Рожен и Дефиле на младото вино.

На кмета на община Пловдив - инж. Иван Тотев бе връчена наградата в категория „Специализиран туризъм“ за победителя Археологически резерват „Античен град на Филипопол и Старинен Пловдив“ от заместник-председателя на парламентарната комисия по Икономика и туризъм в 43-то НС Даниела Савеклиева. На второ и трето място в категорията се класираха Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм и „Пътя на мълчанието“ - екопоход до Тракийския мегалит, община Казанлък.

Филмът „България – наследство от траките“ на Телевизия „Туризъм“ е победител в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в телевизия“. Наградата бе връчена от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски на авторите Георги Крумов и Стоян Радулов. В художествената категория второ място зае ТВ Черно море, а трето - Травъл ТВ с „Това е България“.

Кметът на община Банско Георги Икономов прие наградата за първо място в категория „Община на 2016 г. за планински туризъм“ от министъра на туризма Николина Ангелкова. В оспорваната надпревара второто място бе заето от Смолян, а третото от община Лъки.

Късноантична и средновековна крепост „Туида“ е победителят в категория „Туристическа атракция/обект“. Наградата бе връчена от председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов на заместник-кмета на община Сливен Стоян Марков. Второто място в категорията се отрежда на Дворът на кирилицата – музей на българската азбука, Плиска, а третото на Музея на Розата, гр. Казанлък.

Община Русе е категоричен победител в категорията „Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм“. Заместник-кметът Димитър Наков прие наградата отново от министъра на туризма. В тази категория на второ място е община Стара Загора, а третото е за община Пловдив.

Николай Вълканов, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и председател на УС на „Минстрой Холдинг“ връчи наградата на победителя в категория „Община на 2016 г. за морски туризъм“ – община Варна. Наградата бе приета от заместник-кмета на Варна Коста Базитов. Приморско и Каварна заеха второ и трето място.

Победител в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в радио“ е Албена Иванова от р. „Фокус“ с „Панагюрище – панагюрското златно съкровище, крепостта Красен, маршрути, местността „Панагюрски колони“. Наградата й бе връчена от председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. В категорията второ място зае материала на Петра Талева от програма „Христо Ботев“ на БНР „Кисело мляко от Момчиловци, вода от Сатовча, загадки и тайни от Странджа“. Третото място бе отредено на Мила Младенова Мила Младенова и Росица Кавалджиева от програма „Хоризонт“ на Българското национално радио с „България става все по-популярна дестинация за оперни турове“.

Заместник-кметът на община София Дончо Барбалов връчи наградата на Стефан Колев, победител в категория „Публикация на тема туризъм в България за 2016 г. в интернет блог“ за „Как да растеш, но да не остаряваш (из тайните на една столица). В тази категория, Nina Alexander се класира на второ място с „Язовир Огоста: зловеща красота и „удавени истории“, Марта Рос на трето място с „Побитите камъни: Вкаменената гора“.

Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма награди победителя в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в онлайн медия“. Това е Десислава Маданска с „Мишкова нива – българският Стоунхендж“, www.tourbg.net. На второ място остана Венцеслав Илчев от ИА „Фокус“ с „Кюстендил: 260 обекта в страната предлагат балнео, спа и уелнес услуги“, а на трето остана Теодора Георгиева, www.Jenite.bg с материала „Дяволската екопътека“.

Наградата в категория „Иновация“ бе дадена от Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ на Иво Николов и Мартин Стойков от издателство Travel Books за мобилно приложение с Augmented Reality изживяване. Второто място в категорията бе заето от комплекс „UVA Nestum Wine&SPA“, а третото от платформата в Instagram My Bulgaria.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева връчи наградата на Наталия Малчева – победител със статията „Брюксел награждава замъка в Равадиново“ в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в печатна медия“. Второто място бе за Николета Цветкова от в. Монитор с „Следим онлайн цената на сянката на плажа“, а третото за Полина Петрова от в. „Черно море“ с „Сийка Кацарова: със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи“.

Основателят на фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров връчи наградата на кмета на община Враца Калин Каменов за първото място в категория „Духът на България“ за Национален фолклорен събор „Леденик“. На второ и трето място се класираха Атракцион-пикник „Българанъ”, Казанлък и Есенен панаир на занаятите, Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

Статуетките, които бяха раздадени на победителите, бяха стилизиран образ на българската роза. По време на събитието гостите се насладиха на изпълненията на виолончело, цигулка и пиано на талантливите ученици на Национално музикално училище „Любомир Пипков“, като церемонията бе закрита с изпълнение на обичая Коледуване от фолклорен ансамбъл „Българе“. Медийни партньори на инициативата бяха Българската национална телевизия, тв Bulgaria on Air, в. 24 часа, Дарик радио, радио Фокус, ИА "Фокус", сайтовете economic.bg и kmeta.bg.

Статуетките, които получиха победителите в 16-те категории са авторски продукт на Димитър Германов, специално изработен за церемонията и ще бъде използван само за следващите издания на конкурса.