Борисов пристигна в Смолян за откриването Главната пътна комуникация

На официалната церемония присъстват още министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Смолян за откриването на Главната пътна комуникация. Събитието се провежда на новоизграденото кръстовище при Бункера в кв. Райково. На официалната церемония присъстват още министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и представители на фирмата изпълнител.

Главна пътна комуникация-Смолян е най-важния и значим  проект на община Смолян в сферата на строителството за тази година. „Товарна магистрала” е започната да се изгражда през далечната 1979 г. До 1990-та са изградени участъка от Карлък-Смолян до Бункера в кв.Райково, както и около 3 км от разклона за с. Смилян в посока към кв.”Устово”. През 2000 г. е изготвен нов проект, но дейностите спират. Процедурата по рестартиране започна през ноември м.г. с писмо на областния управител Недялко Славов до Управителния съвет на АПИ с аргумента, че отварянето на ГКПП „Елидже“ автоматично ще доведе до значително увеличаване на трафика на МПС през региона и без цялостно решение на транзитно преминаване през областния град ще се създаде сериозно напрежение.

Днес пускаме за движение обходния път на Смолян, който осигурява безопасна връзка с основни пътни артерии и ще облекчи значително движението. Строежът на новия участък започва преди 30 години и е преустановено през 2004 г. поради липсата на средства. Близо 28 млн. лв. са инвестирани в изграждането на пътя и пътните съоръжения, включващи тунел в квартал „Устово“, пет моста над реките Бяла и Черна, три кръгови кръстовища, както и подпорни, укрепителни и облицовъчни стени.

Публикувахте от Бойко Борисов в 20 декември 2016 г.