Според полицията в Берлин, атаката е терористичен акт

Заловен е извършителят на покушението. Той е от афганистански или пакистански произход

Товарният камион, който се вряза в посещавания Коледен пазар в Берлин убивайки 12 души и ранявайки десетки, е бил насочен към талпата „умишлено“, съобщи берлинската полиция рано във вторник, предаде АФП. „Нашите разследващи смятат, че камионът е бил умишлено насочен към тълпата на Коледния пазар“, се казва в съобщението в „Туитър“ за нападението късно в понеделник.
 
Трагичният инцидент се случи в 20.14 часа местно време (21.14 българско) на Коледния пазар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града - "Курфюрстендамм".

Атаката е станала по време, в което много берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.
Ако се потвърди водещата полицейска версия за терористична атака, то това много би приличало на нападението в Ница от 14 юли, когато бяха убити 86 души. Тогава отговорността бе поета от т.нар. "Ислямска държава"

“Ние разследваме това като терористична атака, но все още не знаем кой стои зад нея“, съобщи говорител на полицията в Берлин.

Загиналият мъж, открит в шофьорската кабина на камиона, който прегази хората на коледен базар в Берлин, е полски гражданин. Все още се чака потвърждение дали това е и шофьорът на камиона. Вчера той е успял да говори със семейството си за последно към 12 часа и е казал, че е в опасна ситуация и не може да остане на телефона. От 16 часа нататък жена му и шефът му не са успели да се свържат с него.

Собственикът на камиона Ариел Зуравски заяви пред полската телевизия, че шофьорът е негов братовчед и той не е в състояние да извърши подобна атака. Предполага се, че шофьорът е отвлечен от човека, който всъщност е карал камиона. Той е заловен веднага след трагедията, докато се е опитвал да избяга. Арестуван е в района на Колоната на победата край „Тиргартен“. 

Той е афганистанец или пакистанец, който е влязъл през февруари тази година като бежанец в Германия. Представял се е под различна самоличност и затова още не е ясно каква точно е самоличността му. Мъжът е разпитван. Днес по-късно ще бъдат изнесени подробности. Полската фирма, собственик на камиона съобщи, че според данните от шофьорската кабина, камионът е подпалван няколко пъти, преди да тръгне. Веднъж към 16, веднъж след 17 и накрая  19,30 часа. Сякаш на волана е бил човек, който се учи да кара и не е успял да подкара камиона. Колата е била паркирана в Берлин. Тя е превозвала стомана, била е натоварена с 25 тона, но не е ясно дали по време на трагедията вече е разтоварена. Пътувала е от Италия към Полша, в Берлин се е наложило да изчака няколко дни и шофьорът я е паркирал край строеж. Там явно е бил нападнат от пакистанеца.