Химически заводи в Турция снабдяват терористите от Ислямска държава

Захар, използвана за ракетно гориво, алуминий за експлозиви, грес за поддръжка на оръжията, цимент за конструкцията на куршумите, калиев нитрат за производство на ракети, всичко това е с марките на турски производители

Химически заводи в Турция снабдяват терористите от Ислямска държава с материали, използвани за изготвянето на боеприпаси и взривове, сочат данни на британската организация за разследване на оръжейни конфликти Conflict Armament Research /CAR/, цитирани във в.“Хюрриет“, съобщават БГНЕС.

Захар, използвана за ракетно гориво, алуминий за експлозиви, грес за поддръжка на оръжията, цимент за конструкцията на куршумите, калиев нитрат за производство на ракети, всичко това е с марките на турски производители. Със същите ракети джихадистите няколко пъти през годината обстрелваха от Сирия турския крайграничен град Килис, в който бежанците са над 120 000 души срещу близо 90 000 местни, загинаха десетки цивилни.

По данни на статистическия институт в Анкара преди войната в Сирия Турция е изнасяла амониев нитрат само през две години – 2003 и 2008 г. След избухването на конфликта обаче сирийските „земеделци“ изведнъж проявяват засилен интерес към този продукт и започват да се снабдяват със сериозни количества. Ислямска държава използва тези торове за изготвяне на експлозиви. През 2013 г. в Сирия са внесени 1 195 тона, 2014 – 9 542 тона, 2015 – 2 576 тона, а през тази година - до забраната, наложена на турските земеделски стопани през юни, но в сайта на статистическия институт още не са отбелязани количествата. В доклада на британската разследваща организация от февруари са посочени 13 турски фирми, реализирали доставки за ислямските джихадисти, 9 месеца по-късно, при операцията в Мосул, стартирала през ноември, марките са на същите производители.

Опитите на разследващите да получат конкретни данни и отговори от управата на въпросните фирми и от турските власти обаче удрят на камък – никой не иска да говори по темата. Усилия в тази посока полага и журналистът от „Хюрриет“ Толга Танъш след разговор с директора на CAR Джеймс Биван, но и той не отбелязва някакъв напредък. Калиевият нитрат и другите стоки от химическите доставки са използвани в земеделието и до юни т.г. бяха в списъка за свободна търговия. С мотива, че веществото се използва за изработката на взривове, турските власти забраниха продажбата му в страната, остава неясно как се осъществяват серийните доставки за ислямските терористи.

Толга Танъш се свързва с компанията „Доктор Тарса“/със заводи на Средиземно море и Егейско море, регистрирана с чуждестранен партньор и с много добра репутация, износител в 40 страни по света от САЩ до Китай/ и задава въпрос кой е купувачът на 9 товара, като посочва и номерата им./БГНЕС