Деца се задавят с ядки най-често по празниците

Лекарите от ИСУЛ са единствените, които по спешност вадят погълнати чужди тела

Празниците се оказват много опасни за малките деца. В това са убедени лекарите от ИСУЛ, единствените, които по спешност вадят погълнати чужди тела, съобщават от БНТ. По Коледа и Нова година винаги се налага да правят сложни операции, за да вадят най-вече фъстъци и семки. Според нови данни от статистиката, половината случаи на смърт при деца до една годинка се дължат именно на поглъщането на твърди неща и попадането им в белия дроб. Затова лекарите предупреждават да бъдете внимателни!

Спасили са едва 40 процента от децата. Останалите просто не успяват да стигнат до отделението. И затова показват сега абсурдната си колекция.

Доц. д-р Цоло Цолов - нач. отделение "Ендоскопия", УМБАЛ "Царица Йоанна": "Това са декоративни камъчета към домашна саксия, само че много трудно го извадихме защото както и да го хващаме, доста се крие навътре.

Камъчета, пластмасови капачета, монети, батерии - това най-често вадят от нежните бронхи или от тесния хранопровод на децата, където са заседнали. Сложни операции, които сами по себе са доста рисковани. И често се налага да отиграват с модел, техниката,  измислена според заседнало чужд тяло. Като сложния казус с погълнатите безопасни игли.

Доц. д-р Цоло Цолов: "Детето бе на 6 месеца, това също на 6 месеца, и двете от района на Гоце Делчев, на които майките им турили по едно червено парцалче против уроки на ръката, ама те, нали, децата червеното го докопали и го изяли, ама останала иглата вътре... влиза навътре като рибарска кука и трябва, за да се извади, трябва да се затвори вътре в хранопровода и тогава да се измъкне".

Но най-често децата се задавят с фъстъци, семки, пуканки и дъвки. По празници и рождени дни. Неразумни опити на родителите да поглезят детето.

Доц. д-р Цоло Цолов: "Ами последното беше пак фъстък. Най са лоши тези фъстъци, дето са пържените със сол и прочие ...Проблеми с битовата култура на хората, не може на деца с 2, 3, 4 зъба или два зъба най-често, да им се дават фъстъци и семки по къщите.