Наглост! Телефонни измамници в нова схема с деца

10-годишно момче от Варна стана жертва на телефонни измамници

Мними полицаи се обадили на домашния телефон и след като се уверили, че е само вкъщи, се опитали да измъкнат от него информация за наличието на пари и ценни предмети в дома му. До реална кражба не се стигнало, но детето е силно изплашено, съобщават от БНТ.

Виктор е на 10 години и живее във варненския квартал Възраждане. Всеки ден след училище му се налага да прекара няколко часа сам вкъщи. Измамниците използвали точно това време - по домашния телефон непознат започнал разговор с Виктор, представяйки се за полицай. Казал, че престъпници са планирали да оберат дома по-късно през деня. Инструктирал детето какво да прави, а през това време му задал и редица въпроси за семейството и точния му адрес.

"Казаха ми да търся златото и парите и да ги сложа в хладилника. Джаджите на престъпниците, металотърсачите, не можели да намерят там парите и златото. Казах им улицата ни, входът ни, етажа, но не казах отляво или отдясно, къде сме", разказва Виктор.

Момчето поискало да се обади на възрастен, но гласът в слушалката го посъветвал да не звъни на никого, защото телефонът на майка му се подслушвал.

После детето започнало да търси: "Търсих, търсих, до пет часа нищо не намерих. Накрая те ми казаха, нищо не търси и ми затвориха".

Виктор бил толкова уплашен, че решил сам да се опита да спре престъпниците да влязат в апартамента му: "Взех шишетата от вода и ги сложих пред вратата. Те са единайсет-литрови. Ще ги отместят трудно. Ще имам време да реагирам и алармата дотогава ще е запищяла. Включих алармата, сложих решетката и отидох да гледам телевизия с нож, ако някой влезе".

Така го намерила майка му, когато се прибрала от работа малко по-късно. Момчето било преобърнало целия апартамент в опита си да спаси семейните бижута. Виктор признава, че много се е уплашил и предпочита в бъдеще винаги с него да има възрастен. Иска да предупреди всички деца да бъдат по-внимателни.

Малкият Виктор съветва децата: "Ако е непознат номер да не вдигат. Ако питат има ли злато вкъщи - Не, ние нямаме злато, ако вече са вдигнали. Да се обадят на баща си, на майка си, ако майка им й следят телефона да се обади на дядо, на баба или на някой друг от семейството".

Момчето разказало в училище какво му се е случило. Според него, за такива ситуации трябва да се говори повече с децата и у дома, и в училище, за да са по-подготвени и да могат да реагират правилно.