Гл. комисар Николов: Надявам се вторник да е деня Х

Днес екипите работят по извеждане на три цистерни от Хитрино

"Ще останем внимателни до края на операцията по изнасянето на цистерните от района на инцидента в Хитрино". Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция ПБЗН.

„Надявам се вторник да е денят Х, както казваме, за влизане на жителите в селото, но не се ангажирам, решението ще го взема, когато съм напълно сигурен. За един два дни не бива да притискаме екипите“, каза гл. комисар Николов. Той посочи, че са операциите са специфични и опасни.

Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка, даде подробности за хода на операцията. Днес успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане. От района на гарата в Хитрино вече е изведена цистерната, която вчера е била подготвена за извозване. Днес продължава работата по още три. „Последна остава цистерната, за която вече може да се каже, че и течът е спрял, по нея предстоят още малко манипулации и се надяваме всичко да приключи успешно“, каза Ивайло Московски.

Утре в читалището на село Тимарево ще има среща с жителите на Хитрино, на която представители на съответните служби ще дадат информация за резултатите от замерванията на атмосферния въздух, вода и почви, за да бъде спокойно населението, че няма изключение от стандартните норми. От 11.00 часа с жителите на Хитрино разговаря и гл. комисар Николов.