Министерството на туризма пуска специален модул на сайта си със степента на сложност на ски пистите

Пилотно в модула са включени пистите на трите ни големи зимни курорта – Пампорово, Банско и Боровец

От днес всеки любител на зимните спортове може да се запознае на едно място с възможностите за практикуването им на територията на страната през интерактивен модул на интернет сайта на Министерството на туризма. Това съобщи министърът на туризма при откриването на зимния сезон в к.к. Боровец.

На събитието присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител на Софийска област Росица Иванова, кметът на Самоков Владимир Георгиев и др.
Пилотно в модула са включени пистите на трите ни големи зимни курорта – Пампорово, Банско и Боровец. Те са нанесени на реални карти, с възможност за няколко техни визии. Модулът съдържа информация единствено за пистите, които вече са били категоризирани от създадената комисия, съгласно правилата на новосъздадената Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България. Те са разделени на зелени, сини, червени и черни, съобразно степента им на сложност. Всяка от пистите е била проверена от експертите на министерството и външните специалисти, привлечени за нейната работа.
За удобство на туристите са създадени връзки към официалните интернет страници на всеки от курортите с бързи бутони към камерите, които предават в реално време ситуацията на най-посещаваните им писти. „Модулът ще продължи да се развива като в него ще бъде добавена информация и за по-малките ни курорти“, съобщи министър Ангелкова. По думи те ѝ ще се направи и английска негова версия, за да е полезен и за чуждестранните туристи.
„2016-а е специална за всички нас, защото най-старият планински курорт не само в България, но и на Балканите – Боровец отбелязва 120 години от основаването си“, каза още министър Ангелкова. Тя съобщи, че за първите 10 месеца на годината, над 120 хил. туристи са избрали курорта за своята почивка и ваканция. Приходите от техните нощувки надхвърлят 13,7 млн. лв. „Убедена съм, че тези показатели ще бъдат надминати през новия зимен сезон“, подчерта Николина Ангелкова и допълни, че в курорта се очакват ръстове от редица пазари. Резервациите за коледните празници в курорта са с около 36% повече в сравнение със същия период на миналата година, а за Нова година – на същото ниво, но има засилен интерес предвид отварянето на ски зоната по-рано тази година и благоприятните снежни условия, стана ясно по време на събитието.