Частните съдебни изпълнители откриват сметка за набиране на средства за Хитрино

След проучване на конкретни проблеми на хората в селото ще се реши как да бъдат оползотворени средствата

Сметка за набиране на средства за Хитрино ще открият частните съдебни изпълнители, предаде БНТ. Това беше решено на УС на тяхната камара. След проучване на конкретни проблеми на хората в селото ще се реши как да бъдат оползотворени средствата. Вероятно те ще бъдат отпуснати под формата на стипендия. Община Хитрино от няколко години ползва услугите на частни съдебни изпълнители и събираемостта на дълговете значително се е повишила, посочи председателят на камарата Георги Дичев.
КАКЪВ Е РЕДЪТ ЗА СЪБИРАНЕ НА ЗАБАВЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ?
За първата половина на годината са образувани 110 хиляди изпълнителни дела, което е с 20 процента повече в сравнение с 2015-та, отчетоха от Камарата на частните съдебни изпълнители.
630 милиона лева са върнали частните съдебни изпълнители за първите шест месеца на годината. Това е близо 25 процента повече в сравнение с 2015-та. Ръстът обаче не е заради по-голяма задлъжнялост, коментират от камарата. Причината е, че все повече държавни институции, съдилища и най-вече общините се обръщат към частните съдебни изпълнители за несъбраните си вземания.
Георги Дичев - председател на камарата на ЧСИ: Хората, като разберат какви са последиците, като знаят, че съдебният изпълнител ще ги потърси за тези данъци и такси към общината, съответно предпочитат да си ги платят доброволно, отколкото да стигат дотук така че ефект има превантивен безспорно.
Освен че говорим за върховенство на закона и за финансов ефект - тук говорим и затова че всички са равни пред закона и всички трябва да си спазват задълженията.
Броят на изпълнителите дела на държавата и общините се е увеличил двойно в последните години и те вече са на трето място, като изпреварват банките. На първите две места са производствата в полза на бизнеса и гражданите. Запазва се тенденцията за намаляване на лошите кредити.
Георги Дичев - председател на камарата на ЧСИ: От една страна затегнатото кредитиране, от друга сигурно стрестестовете и историята, която се разви около КТБ, се е отразила на тяхното поведение.
70 на 100 от хората не знаят къде да потърсят правата си, когато не са получавали заплати и издръжки. Това показва проучване, направено в информационната кампания на частните съдебни изпълнители и общините. Повечето от анкетираните подкрепят законовите промени - за електронни запори и защита на социалните плащания, които повече от година чакат ред в парламента. От Камарата имат още идеи - по европейски модел, да се въведат извънсъдебни процедури за събиране на малките дългове - без нерви и съдебни разноски.
Георги Дичев - председател на камарата на ЧСИ: Няма възможност някой да злоупотребява, да посещава домовете - две и повече добре изглеждащи физически момчета примерно. Всички тези неща не могат да се случат при добре разписана, както е в другите държави - процедура, при която съдебният изпълнител действа като медиатор.
Съдебният изпълнител се свързва с длъжника, уточнява сумата, разяснява какви са възможностите и последиците. Ако не се постигне споразумение - спорът пак може да стигне до съда.