Красен Кралев: Правителството се справя със задачите

"Оттук нататък трябва да строим по-малки зали с капацитет до 2 000 места", коментира спортният министър

Спортният министър Красен Кралев беше гост в предаването "Събуди се" в ефира на Нова тв. Той говори за постигнатото в областта на спорта през 2016 година, като засегна и други актуални теми.

"Стабилността идва чрез стабилна управленска коалиция. Виждаме, че в момента правителството се справя със задачите. Мнението, което бих изказал ще е същото с това на премиера Борисов, т.е. продължаването на дейността на парламента би имало смисъл единствено, ако основната цел е да се изготви такова законадателство, което да отразява вота на 2,5 млн. избиратели, които дадоха предпочитанията си за провеждане на мажоритарни избори, Много е трудно да бъде направена такава избирателна система в момента, трябва време", каза Кралев.

"Не мисля, че е държавата е на самотек. Всеки министър си върши работата и подхожда максимално отговорно към задачите си, така че в неговия ресор никой да не усети от тази смяна, която ще има. Специално при нас правим всичко възможно, знаете, декември и януари са особено критични, правят се договорите на федерациите. Имаме хора, които в момента са в сезона си - зимните спортове. Нека всички федерации клубове бъдат спокойни", отбеляза спортният министър.

"Няма нещо, с което да не се гордея от това, което сме свършили. За 2 години свършихме огромен обем от работа. Когато участваш в състезание на 10 км, а състезанието е прекратено на 5, няма как да сравняваш резултатите си с нормалната дисциплина. Нашите планове и разчети бяха за един 4-годишен мандат, голяма част от нещата свършихме, други не успяхме, защото бяха определени за следващите години. Няма как да коментираме за завършена реформа, защото тя едва сега започна. Трябва един по-дълъг период 4-6 години, за да може наистина да се говори за осъществяване на реформа", коментира Кралев.

Той взе отношение и по построяването на някои бази по ПРСР в населени места, където няма хора, които да ги ползват.

"Показването на 2 или 3 стадиона, които не са построени на удачните места, не значи, че трябва да отричаме цялата програма. Нашето министерство не е част от този процес. Не е искано нашето становище за целесъобразност на тези проекти. Да, основен приоритет трябва да бъде изграждането на зали и на стадиони в малките общини, но не на всяка цена, а там, където има нужда и потребност. Нашето министерство може да има изключително полезна роля, като участва в съответните комисии, които одобряват целесъобразността на проектите. Имахме разговори с МЗХ. По наше предложение се промени програмата. Вече приоритетно ще бъде изграждането на физкултурни салони в селските общини по тази програма. Размерът на средствата също се редуцира, за да може да бъдат изразходвани по предназначение. Аз лично смятам, че приоритетно трябва да бъде изграждането на физкултурни салони, които може да се използват и като тренировъчни зали от съответното населено място", смята Красен Кралев.

"Големите зали като Арена Армеец, Булстрад Арена, Дворецът на културата и спорта във Варна, Колодрумът и строящата се Арена Бургас са изключително необходими на България. Няма как да правим спорт без инфраструктура. Мнението ми е, че оттук нататък трябва да строим по-малки зали с капацитет до 2 000 места в по-малките областни центрове, които да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за подготовка на спортистите“, това заяви в предаването „Събуди се“ по Нова министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По думите му в Румъния, която често е давана за пример, няма нито една зала на нивото на големите спортни зали в страната ни. Той коментира и ремонтите на стадионите в Горна Оряховица, Русе и ст. „Тича“ във Варна, за които Министерски съвет отпусна 3 млн. лв. Стадионите на „Дунав“ Русе и „Черно море“ ще бъдат готови навреме за началото на пролетния полусезон, категоричен беше Кралев, а стадионът в Горна Оряховица вече отвори врати за мача с ЦСКА миналата неделя.

Министър Кралев коментира и политиката на министерството за подпомагане на домакинства в различните спортове. Средствата, които ММС отпуска за домакинства са редуцирани и се поемат домакинства само за спортовете, които носят успехи или са социално значими. Спортният министър коментира и свършеното от неговия екип за двете години начело на министерството. „Когато участваш в състезание на 10 км, а то бъде прекратено на 5 км, не може да сравняваш резултата си с този на нормално състезание на 5 км. Плановете ни бяха разчетени за 4 г., но съм доволен от свършеното дотук“, заяви той. По думите на Кралев дейността на спортните федерации ще бъде обезпечена през следващата година, проектите им по новите програми са разгледани и са подписани договорите.