Министерството на правосъдието откри втора "синя стая"

Предстои изграждането на помещения за щадящо изслушване във Враца, Хасково, Разград, Смолян и Добрич

Министерството на правосъдието започва изграждането на информационна система за детско правосъдие. В нея ще се генерират данни за малолетни и непълнолетни в конфликт със закона. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева днес при откриването на „синята стая“ в Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Тя е второто помещение за щадящо изслушване на деца, изградена от министерството, по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Създаването на системата и изграждането на общо 8 „сини стаи“ в страната са част от проекта на Министерството на правосъдието, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”.
Първата „синя стая“ бе открита през април т.г. във Варна.
Зам.-министър Мичева-Русева благодари на кмета на Община Плевен Георг Спартански за безвъзмездно предоставеното помещение, в което вече ще се провеждат разпитите на деца. Тя допълни, че в началото на следващата година ще бъде готова „синята стая“ в Козлодуй.
На откриването в Плевен присъстваха още председателят на Окръжния съд в града Александър Григоров, председателят на Районен съд - Плевен Даниела Дилова, районният прокурор на Плевен Владимир Николов. Предстои изграждането на помещения за щадящо изслушване във Враца, Хасково, Разград, Смолян и Добрич.