Прокуратурата погна шеф на ДАНС

В Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП се провежда разследване срещу Е.И.

В Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП се провежда разследване срещу Е.И. –– агент на ДАНС, началник сектор в дирекция „Контраразузнаване“ за измама, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в Р България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Двама прокурори от СЗА са изискали всички относими документи, разпитали са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, на 15.12.2016 г. са извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС в гр. София.

На 15.12.2016 г. Е.И – началник сектор в дирекция “Контраразузнаване“ в Държавна агенция „Национална сигурност“ е привлечен като обвиняем за това, че в периода 17.05.2016г. – 03.08.2016г. при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у българския гражданин Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по- ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство. С това Е.И. е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 36 247 лв. – престъпление по чл. 210 ал.1, т.5 вр. с чл. 209 ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Е.И. е обвинен и в това, че е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието на официални документи - 2 броя български документи самоличност /лични карти/ на които е придаден вид, че представляват лични карти на чужди граждани, постоянно пребиваващи в Р България, издадени от МВР Полиция - престъпление по чл. 308 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.3 вр. и ал.4 вр. с ал.1 и чл. 26 от НК.

В рамките на проведеното разследване са събрани доказателства и за това, че в периода април 2016 г. – август 2016 г. Е.И е разгласил държавна тайна, която предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. За това деяние, тъй като Е.И е съзнавал, че от него могат да последват вреди за интересите на Републиката, прокурорите от СЗА са му предявили обвинение за престъпление по чл. 357 ал.1 от НК.

Е.И. е задържан за срок до 72 часа и предстои утре – 17.12.2016 г. да се внесе искане в Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Е.И.