Д. Делчев: Скептични сме за кабинет без ясно реформаторско мнозинство

Антикорупционният закон е доста по-важно условие от това да правим експерименти с изборното си законодателство

Скептични сме, че може да се сформира кабинет в рамките на това Народно събрание, ако няма ясно изразена воля за изпълнение на реформаторските политики и мнозинство, което ги подкрепя.

Това заяви пред България он Еър Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.

Делчев обясни, че ДБГ съзнава отговорността за съставянето на кабинет, защото за реализирането на мандата и излъчването на премиер са необходими гласовете на най-малко 15 народни представители от ПГ на РБ, а ДБГ има 7 от тях.

Ако има воля за реформаторско мнозинство - много добре, тъй като хората се измориха от избори, но щом няма мнозинство зад антикорупционния закон, за какво ново правителство да говорим, коментира Делчев. Антикорупционният закон е доста по-важно условие от това да правим експерименти с изборното си законодателство. Избори има в последните 20 години, но борба с корупцията - не, каза още той.

Попитан за 100% мажоритарни избори Делчев заяви, че ДБГ счита, че въвеждането на 100% мажоритарен вот има само в няколко азиатски и африкански държави и не е добро за България. Не смятаме, че такива експрименти трябва да се правят в България, тъй като биха довели до повече хаос и по-настабилен парламент с хора със съмнителни прякори, добави Делчев и подчерта, че ДБГ подкрепя въвеждането на смесена избирателна система, подобна на немската.