Добрев: Възможно е да бъде съставено правителство

Не може да се каже доколко интересът за инвестиции в АЕЦ "Белене" от страна на Китай е сериозен

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев смята, че има начин да бъде съставено правителство с третия мандат. В студиото на "Денят започва" по БНТ той коментира и потенциалните инвестиции в АЕЦ "Белене".   

"Досега беше възможно правителство с Реформаторския Блок. Смятам, че държавата няма нужда от нови избори. Ситуацията в страната е доста по-добра, отколкото преди две години. Ако партиите проявят малко разум по отношение на това какви са реалните възможности на държавата, и се обединят около това, че ще се направи само възможното, а не невъзможното, колкото и добре и да звучи пред вашите зрители и всички хора, то според мен е възможно да бъде съставено ново правителство. "

Той заяви, че все още не може да се каже доколко интересът за инвестиции в АЕЦ "Белене" от страна на Китай е сериозен.

"Ако наистина са сериозни в намеренията си и не се откажат в определен момент, защото тази компания не е направила оценка на неговата икономическа целесъобразност, те могат да си го позволят. За разлика от България, която не може да си го позволи. Нито 2007, 2008, когато бяха подписани повечето документи, нито 2009, нито 2012, нито днес България може да си позволи да построи АЕЦ "Белене". Знаете, че оценката на този проект надхвърляше 20 милиарда лева. Досега България е инвестирала 2 милиарда. България не може да си го позволи. Пътят, от тук нататък, е да опитаме процедура по приватизация на проекта. Ако има частен интерес, ако е вярно това, което от БСП твърдят, че проекта е много изгоден, в такъв случай проекта би могъл да се реализира без държавно участие и държавни гаранции, под каквато и да е форма, коментира Делян Добрев".