Украйна да отмени „черния списък“ на певци за Евровизия 2017

Организаторите са предупредили Киев, че всички желаещи да посетят и участват в конкурса трябва да влязат в страната

Организаторите на "Евровизия" провеждат разговори с украинските власти за отмяна на „черния списък“ с руски артисти, на които е забранено да влизат в страната, докато се провежда песенния конкурс в Киев пише, в-к "Известия".

Европейският съюз за радио и телевизия заяви, че Украйна трябва да се придържа към общо приетите норми и не трябва да създава проблеми с излъчването на конкурса за руските телевизионни канали, както и акредитациите за руските медии. В допълнение, организаторите казаха, че Киев трябва да "осигури свободен достъп за всички делегати и артисти."

"Ние се надяваме, че Украйна ще уважи правата и свободата на творците, които искат да участват и посетят музикалния конкурс и те да могат да влязат и да останат на територията на Украйна.", заявяват от отдела за връзки с обществеността на конкурса.

През септември бе съобщено, че Украйна няма да позволи участие в "Евровизия-2017" на артисти от „черния списък“, които застрашават националната сигурност. В отговор, изпълнителният продуцент на конкурса Йон Ола Санд заяви, че започва преговори с Киев за допускането на артистите в страната.

"Евровизия -2017" ще се проведе в Киев. Полуфиналите са на 9 и 11 май, а финала е насрочен за 13 май. Общо в конкурса ще се включат представители на 43 страни. Такава е била бройката на участниците само през 2008 и 2011 година. 

След отсъствие на сцената през 2016 се връщат представителите на Румъния и Португалия. В допълнение, Австралия отново ще бъде представена, това ще бъде трето участие на държавата континент в конкурса.

Тайните служби на Украйна (СБУ) забраниха влизането на 140 руски културни дейци, включително Михаил Боярски, Олег газманов, Йосиф Кобзон, Александър Розенбаум, Джулия Чичерин и Сергей Пенкин.