Плевнелиев: Индустриите на бъдещето трябва да засилят позициите си в родното образование

Това заяви президентът на церемонията по подписване на Споразумение за сътрудничество между МОН и представители на информационните технологии

Индустриите на бъдещето и особено информационните технологии трябва да засилят позициите си в българското средно и професионално образование. Това ще даде възможност на хиляди младежи да намерят своята успешна професионална реализация в бързо развиващия се сектор на високите технологии и да останат в България и ще направи българската икономика по конкурентноспособна на глобално ниво. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по подписване на Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и представителни асоциации в сферата на информационните технологии.

Подписаното Споразумение между Министерството на образованието и науката и българската ИТ индустрия в лицето на представителните й асоциации – БАСКОМ, БАИТ, БАА и ИКТ Клъстер – създава основа за ефективно сътрудничество в процеса на обучение на учениците за придобиване на съвременно софтуерно образование и софтуерно професионално образование и ще отговори на потребностите на българската икономика и на утвърждаващата позициите си ИТ индустрия в страната.

„Гордея се, че в рамките на моя мандат професионалното образование намери своето достойно място като стратегически приоритет, и че днес интегрираме една от най-динамичните индустрии именно към този процес чрез предстоящата професия „приложен програмист“, посочи още Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че европейските държави с най-ниска младежка безработица са именно страните, които са въвели модела на дуалната система на обучение и образование. По думите на президента именно бързото развитие на българската ИТ индустрия през последните години е доказателство за нейния висок потенциал да бъде един от двигателите на българската икономика, базирана на висока добавена стойност и развитието на националните таланти, независимо от трудните условия.

Президентът Плевнелиев определи подписаното споразумение като нова и много значима крачка в развитието на българското образование, в съответствие с изискванията на глобалната икономика и благодари на Министерството на образованието и на представителните асоциации в сферата на информационните технологии за създаденото сътрудничество и за планираните следващи стъпки.

По време на церемонията беше подчертано, че днес глобалната икономика е подложена на дълбоки промени, и това е свързано с ускореното развитие и все по-задълбочаващото се използване на информационните технологии. В същото време, търсенето на квалифицирани ИТ специалисти през последните години значително надвишава сегашните възможности на образователната система. Този недостиг се изчислява на 4.5 милиона ИТ специалисти в глобален мащаб, близо 1 милион в ЕС, и десетки хиляди в България. Именно недостига на подобни кадри, според представителни асоциации в сферата на информационните технологии, е основна пречка за по-нататъшен бърз растеж.