ЕС преразглежда механизма за суспендиране на визовия режим

Мария Габриел настоя за либерализиране на визовия режим за Грузия и Украйна, без повече забавяне

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел участва в дебата с комисар Димитрис Аврамопулос относно преразглеждането на механизма за суспендиране. Предложените нови правила улесняват повторното налагане на визов режим на трети страни, ако са налице рискове за сигурността на европейските граждани. 


Мария Габриел отбеляза на първо място, че преразглеждането на механизма за суспендиране представлява част от възприетия от ЕС цялостен подход за интелигентно управление и контрол на миграцията и мобилността. „Ревизията на механизма предвижда по-голяма гъвкавост за задействането му с цел гарантиране сигурността в Европа. Въпреки това е важно извършването на анализ на всяка отделна ситуация въз основа на точни критерии и взимане под внимание на интересите на гражданите при активирането на механизма“, подчерта Мария Габриел.

На следващ ред тя посочи,че благодарение на постигнатото споразумение по механизма за суспендиране на безвизовия режим, общата визова политика на ЕС ще продължи да бъде ефективен инструмент на външната политика в политическия диалог със страни партньори.

Като докладчик на Европарламента относно визите за Грузия и Украйна, накрая Мария Габриел настоя за либерализиране на визовия режим с двете държави без повече забавяне, тъй като са изпълнили поставените от ЕС критерии. Освен това е изпълнено условието на Съвета, който реши да обвърже постигането на споразумение по укрепването на механизма за суспендиране с предложението за освобождаване от визи за гражданите на двете страни.

„Вече имаме договорено споразумение по преразглеждането на механизма за суспендиране. Ето защо неприемливо по-нататъшно забавяне на визовата либерализация за Грузия и Украйна. Разчитам на малтийското председателство, което ще стартира тристранни преговори относно визите за Украйна през януари“, заключи Мария Габриел.