Мария Габриел : Фондът за отбрана ще засили сигурността на ЕС

Съветът ще обсъди неотложни въпроси като миграцията, сигурността, икономиката, младежта, външните отношения

 Европейският парламент проведе пленарен дебат с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и представителя на Словашкото председателство Иван Корчок относно подготовката за срещата на Европейския съвет, насрочена за 15-16 декември в Брюксел. Съветът ще обсъди неотложни въпроси като миграцията, сигурността, икономиката, младежта, външните отношения и други.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел повдигна в изказването си три ключови въпроса: миграцията, сигурността и визите за Украйна.

"В областта на миграцията бе направено не малко. Бяха положени основите на нов цялостен подход с ключов елемент партньорство. Приоритет за 2017 г. трябва да бъде и Планът за външни инвестиции в европейското съседство и в Африка, за да можем да се справим с основните причини за незаконните и неконтролирани миграционни потоци”, наблегна Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ. В този контекст тя открои два основни момента. На първо място е нужно подобряване на икономическата среда за сработването на този план. От една страна, партньорите на ЕС трябва да осъществят необходимите реформи (по примера на Тунис), а от друга - партньорската рамка може бъде успешна, само ако държавите, които имат желание да работят с ЕС, действително го правят. Практически израз в това отношение са споразуменията за реадмисия.

Мария Габриел отбеляза и значителния прогрес по отношение на сигурността, давайки за пример създаването на Европейска гранична и брегова охрана, както и постигането на споразумение относно директивата за борба срещу тероризма. "С оглед на настоящите заплахи, пред които сме изправени, вътрешното и външното измерение са взаимно свързани. Нуждаем се от по-силна европейска отбрана. Комисията направи предложения, а сега топката е в държавите-членки – те трябва да претворят идеите, които повтаряме непрестанно, в дела”, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Като докладчик на Европарламента за визовата либерализация за Украйна и Грузия, накрая Мария Габриел отправи призив към Комисията да бъде изпълнен ангажиментът на Европа за премахване на визите за украинските граждани. Към призива й се присъедини и комисарят по миграцията Аврамопулос, който настоя визовата либерализация да бъде завършена в най-кратки срокове, тъй като това е важно за украинските граждани и е от взаимна полза за ЕС и Украйна.