Необходима е промяна на европейското законодателство за кризата с мигрантите

Мигрантската криза, пред която е изправена Европа, изисква проява на солидарност

Според българския евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев мигрантската криза, пред която е изправена Европа, изисква проява на солидарност с най-засегнатите от миграционния наплив държави като България и Гърция и предприемането на нови мерки за справяне с нея. По-конкретно, той настоя за радикална промяна на европейското законодателство за предоставяне на убежище, тъй като то не работи в сегашния му вид. Това заяви Емил Радев по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент относно споразумението Европейски съюз -Турция и възобновяване на връщането на мигранти към Гърция.

Българският евродепутат определи постепенното възобновяване на връщането на кандидати за международна закрила от други държави-членки към Гърция единствено като привиден признак на функционираща европейска система за предоставяне на убежище.
В същото време обаче той призова страни като България и Гърция да не бъдат превръщани в големи бежански центрове по периферията на ЕС. Според Емил Радев това ще стане единствено чрез премахване на принципа, че основната отговорност за мигрантите пада върху държавите на първо влизане. „Време е принципът на истинска европейска солидарност да бъде заложен в европейското законодателство!“, категоричен бе евродепутатът. Не на последно място Емил Радев коментира споразумението ЕС-Турция. Той заяви, че договореността е успяла да намали бежанския поток към Европа, но за да бъде наистина успешно, всички страни по него трябва да го спазват и да си сътрудничат.