Армията няма да се включи в акцията за издирването на изчезналия в Стара планина

Общество

15-12-2016, 10:13

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Издирват мъж в Стара планина

Спасители намериха тялото на издирвания в Стара планина

Времето на хижа „Васил Левски” се е влошило, мобилните оператори са се отзовали бързо, но без резултат

Армията и полицията няма да се включат в спасителната акция за издирването на изчезналия турист в Стара планина, съобщи Нова тв. 40-годишният Тодор Владимиров изчезна в Стара планина преди дни. "Получихме информация, че времето на хижа „Васил Левски” се е влошило. Духа силен вятър и вали сняг. В издирвателните дейности ще се включат спасители от Троян, Карлово, Калофер и национален парк „Централен Балкан”. Дали може да излети хеликоптера, трябва да се прецени внимателно. Според мен днес с него няма да може да се свърши никаква работа, защото видимостта в планината е силно намалена. Ще се търси основно в района около хижата", заяви Христо Стаматов, който е началник на Спасителния отряд в Карлово.

"Положението наистина е сериозно. Общината ще помогне с всичко, което е необходимо. Но трябва да се замислим върху личната отговорност, която носи всеки от нас по отношение на своите действия. Надявам се акцията да има положителен резултат", коментира Антон Минев, зам.-кмет на Община Карлово. Владимиров, любител на екстремните преживявания, тръгнал в събота от Сопот към връх Ботев. Това е преход, който е изключително труден през зимата. Мъжът не го е познавал и въпреки това се е отправил на път. Прекарал е две нощи на палатка, като е имал храна за 4-5 дни.
За БНТ дежурният планински спасител Иван Драгостинов заяви, че четири отряда на Планинска спасителна служба ще се включват в акцията по спасяването на Тодор Владимиров. В акцията ще бъдат включени и планински кучета. Хижите в целия район са уведомени, но засега няма обратна връзка. Иван Драгостинов каза още, че мобилните оператори са се отзовали бързо, но без резултат. "Той е засечен само от една клетка, което означава, че радиусът е голям и не може да бъде локализиран", каза Драгостинов. Дежурният спасител призова планинските туристи да избират маршрута си в зависимост от физическата и психическата подготовка.