Дончев: Във властта се влиза през парадния вход

Нека чуем предложенията и идеите на РБ, отнасяме се серизоно към амбицията им и не можем да кажем "не" в аванс

Хитрино е или нелепа случайност, или поредица от грешки. Аз съм против да се произнася някой, който само гледа телевизия и е разбрал недоразбрал. Има кой да се произнесе. Съдът ще се произнесе за инцидента в село Хитрино, след като прокуратурата повдигне обвинение. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

България изкара почти две деситилетия без сериозни инвестиции в жп инфраструктурата. Трябва да се действа. Проблемът е, че и в този сектор са необходими десетки милиарди. Само изграждането на нормално трасе между София и Видин ще струва 5 млрд. лева, коментира Дончев.

След влизането на България в ЕС са инвестирани милиарди левове в разлчини сектори. Проблемите в тях в голяма степен са решени. Трябва да мислим и действаме умно. Ако разпределим правилно инвестициите, ще може да се решат проблемите и в други сектори. Не искам да навлизам в анализ на икономическите събития в страната през последните 25 години. Реално държавата започна да се модернизира в края на миналия и началото на този век, каза още Дончев.

Относно съставяне на правителство с мандат на РБ, вицепремиерът в оставка сподели, че  шансовете са скромни. "РБ не са ни заявили как точно виждат нещата. Не сме обсъждали персоналния състав на кабинета. Не си представям ГЕРБ да предложат министър-председател. Във властта се влиза през парадния вход. Получил си мнозинство, съставяш правителство и носиш отговорност. Не искам да говоря за проценти. Нека чуем предложенията и идеите на колегите. Отнасяме се серизоно към амбицията им и не можем да кажем "не" в аванс. Аз бих бил по-песимистичен от 20-те процента шанс, които дава Цветан Цветанов. Нека да изчакаме и да чуем РБ, повтори вицепремиерът".

Щом се появяват инвеститори за АЕЦ "Белене", проектът е икономически витален. Всеки инвеститор си е направил сметката. Засега обаче не се е появил инвеститор, който да разчита само на българския пазар. Нашите условия са ясни. Този прокет трябва да бъде реализиран без държавна инвестиция и на пазарна основа, разкри Дончев.