Правителството ще може да дава допълнителни почивни дни

Министерският съвет вече няма да може да размества почивни дни, но ще има право да обявява някои дни за неприсъствени

Правителството няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно като неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност. Тази формулировка, предложена от ГЕРБ, беше добавена към промените в Кодекса на труда, свързани с почивните дни. Те бяха одобрени на второ четене в социалната комисия в парламента.

Новият вариант на промените в Кодекса на труда предвижда почивен ден в понеделник, ако официален празник се пада в събота или неделя, а ако празниците са в двата дни, почивката продължава и във вторник.

Министерският съвет вече няма да може да размества почивни дни, но ще има право да обявява някои дни за неприсъствени.

"Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност", формулира поправката Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Предложената корекция премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той изчисли до какви годишни загуби ще доведе така предложеният законопроект.

"Това означава малко над 1 млрд. по-малко брутен вътрешен продукт. Това означава в порядъка на 400 млн. лева по-малко приходи в бюджета и от порядъка на около 115 лева по-малко възнаграждение на човек. Искам да си дадете сметка като подарявате три почивни дни повече на избирателите, да им кажете, че ще спечелят със 115 лева по-малко и ще получат с 400 млн. по-малко услуги от бюджета", поясни той.

Окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда предстои.