Андрей Новаков обсъди с еврокомисаря Корина Крецу допълнителна помощ за Хитрино

Ще бъдат търсени всички възможности за подпомагане възстановяването на Хитрино, освен вече отпуснатите средства от Програмата за развитие на селските райони

Възможности за допълнителна европейска помощ за пострадалите в Хитрино бе сред основните теми на срещата между еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу и българския евродепутат Андрей Новаков. В рамките на срещата стана ясно, че ще бъдат търсени всички възможности за подпомагане възстановяването на Хитрино, освен вече отпуснатите средства от Програмата за развитие на селските райони.  По време на разговора, който се проведе в Европейския парламент в Страсбург, бе обсъден и напредъкът на България по договаряне и изплащане на средства от фондовете на Европейския съюз.
Андрей Новаков и еврокомисар Крецу обсъдиха и бъдещето на кохезионната политика, като се обединиха около мнението, че процесът по опростяване на процедурите трябва да продължи. Подчертано бе, че структурните и инвестиционни фондове на Европейския съюз са от изключителна важност за държавите и е необходимо запазване на баланса между безвъзмездното финансиране на проекти и използването на новите дългови финансови инструменти,  например плана Юнкер.
„Бих искал да поздравя г-жа Крецу, че благодарение на усилията на Европейската комисия и Генерална дирекция „Регионално развитие“, кохезионната политика се реформира, но и върви към значително намаляване на излишната бюрокрация, без това да се отразява на качеството на проектите и контрола по тяхното изпълнение“, каза Новаков.