НСА „Васил Левски“ награди най-успешните си спортисти за 2016 г

Призът "Спортист на годината" получи бронзовата медалистка от европейското първенство по сумо Анна Методиева

Традиционните годишни награди „Спортист и треньор на НСА” бяха връчени на 14 декември на церемония в Многофункционалната спортна зала на спортната академия в присъствието на официални лица, академичното ръководство, преподаватели и студенти.
Призът „Спортист на годината” получи четвъртокурсничката от Треньорски факултет Aнна Методиева – бронзова медалистка на европейското първенство по сумо, което се проведе през април месец в Полша. Наградата – почетен медал на Ректора и бе връчена лично от проф. Пенчо Гешев. Освен медала Анна получи и годишна стипендия в размер на 2000 лева осигурена от председателя на Съвета на настоятелите на НСА Красимир Дачев.
„Искам да изкажа огромната си благодарност за тази награда! Чаках я наистина много дълго. Доста години се боря за НСА, за което съм изключително горда и ще продължавам да го правя докато мога!“ сподели Анна след награждаването.
С награда „Треньор на годината“ на НСА „Васил Левски“ бе отличен ас. Христо Христов, доктор – треньор по сумо към СК „Борба, самбо и сумо – НСА Академик“.
Интересен факт е, че НСА „Васил Левски“ е единственото учебно заведение в света, освен Япония, включило в учебната си програма сумо. Залата по сумо в Академията е оборудвана с дарение от японското правителство, а лично тогавашният министър на външните работи на Япония, сега финансов министър г-н Таро Асо открива залата през 2007 година. Това е мястото, където националите на България водят своята подготовка.
В номинациите за наградите участват всички спортисти от 35-те клуба на НСА, които са спечелили през годината медали от световни, европейски, балкански и национални първенства, включително и студентски, както и първенства за хора с увреждания и параолимпийски игри. Тази година общия брой на медалите е над 150 в 25 спорта.
Призовете за най-изявените спортисти на годината, връчиха Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и официалните гости на събитието: министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът Асен Марков, олимпийската шампионка и председател на БОК Стефка Костадинова, изпълнителният директор на Българският спортен тотализатор Дамян Дамянов, председателят на Съвета на Настоятелите на НСА Красимир Дачев, зам.-кметът на район Студентски Велина Белева, интерконтиненталният шампион по бокс в тежка категория Кубрат Пулев председателят на Българска федерация по сумо Борис Навчев, председателят на Българска федерация по мотоциклетизъм г-н Богдан Николов,  изп. директор на Спортната федерация на глухите Николай Бозев, президентът на Българска федерация шотокан-карате Александър Славков и двукратният олимпийски шампион проф. Петър Киров.
Поздравления към наградените и гостите изказаха ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. В изказването си проф. Гешев отчете постигнатото от състезателите ни през годината: „ Днес е празник на спорта в Национална спортна академия. Празник, който доказва, че нашите студенти са тези, които влагат труд, желание и умение на спортните полета. Искам да отбележа, че всички номинирани днес състезатели са редовни студенти и те доказват, че съвсем успешно в Национална спортна академия може да се съчетава учебната със спортно-състезателната дейност.“
За спомен от Академията проф. Гешев връчи на Кубрат и Тервел Пулеви сувенири. И двамата братя са възпитаници на академията – Тервел е вече завършил бакалавърската си степен, а на Кубрат скоро му предстои дипломиране.
На номинираните спортисти бяха връчени парични премии и подаръци.  Всички останали състезатели от клубовете на НСА със спечелени титли от национални, балкански, европейски и световни първенства също ще получат парични премии.