Ето ги номинираните за „Златен глобус“

Връчването на 74-те награди „Златен глобус” ще се състои на 8 януари 2017

Мюзикълът "La La Land" на Деймиън Шазел с участието на Ема Стоун и Райън Гослинг е с най-много номинации - седем на брой за наградите "Златен глобус" във филмовите категории, съобщават световните информационни агенции.

Сред седемте предложения за награда на лентата са за най-добра филмова комедия или мюзикъл и най-добър режисьор (Шазел), актриса (Стоун) и актьор (Гослинг). С шест номинации следва драмата за съзряването "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс.

За най-добра филмова драма са номинирани лентите "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Лъв", "Манчестър до морето" и "Лунна светлина".

Комедия или мюзикъл освен "La La Land" са номинирани "Жените на 20-и век", "Дедпул", ''Флорънс" и "Улица на песните".

В категорията за най-добър актьор във филмова драма кандидатите са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Джоел Еджъртън за "Лавинг", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастичен" и Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences"). Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Ейми Адамс за "Първи контакт", Джесика Частейн за "Мис Слоун", Изабел Юпер за "Тя", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за играта й в "Джаки".

Избраните кандидати за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Колин Фарел за "Омарът", Райън Гослинг за "La La Land", Хю Грант за "Флорънс", Джона Хил за "В голямата игра" и Райън Рейнолдс за "Дедпул".

За наградата най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще се борят Анет Бенинг за "Жените на 20-и век", Лили Колинс за "Правилата не важат", Хейли Стайнфелд за "Почти на 17", Ема Стоун за "La La Land" и Мерил Стрийп за "Флорънс".

Превъплъщението във филма "Флорънс" носи на Мерил Стрийп 30-а номинация за наградите "Златен глобус". Холивудската звезда предварително беше оповестена за носителка на почетния "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил".

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Деймиън Шазел за "La La Land", Том Форд за "Нощни животни", Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Бари Дженкинс за "Лунна светлина" и Кенет Лонърган за "Манчестър до морето".

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Махершала Али за "Лунна светлина", Джеф Бриджис за "На всяка цена", Саймън Хелбърг за "Флорънс", Дев Пател за "Лъв" и Арън Тейлър-Джонсън за "Нощни животни".

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Вайола Дейвис за "Огради" ("Fences"), Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октейвия Спенсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

Продукциите "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна", "Животът ми като Тиквичка", "Ела, изпей!" и "Зоотрополис" са номинирани в категорията за най-добра анимация.

С номинации за най-добър чуждоезичен филм са "Божествените", "Тя", "Неруда", "Търговският пътник" и "Тони Ердман".

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Церемонията за 74-ите награди "Златен глобус" ще се състои на 8 януари 2017 г. в Бевърли хилс. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Фалън.

Връчването на 74-те награди „Златен глобус” ще се състои на 8 януари 2017, а водещ на церемонията ще бъде Джими Фалън, а Мерил Стрийп ще получи наградата „Сесил Б. Демил“.

Телевизионните номинации са;

Най-добър телевизионен сериал, категория "Драма"

"Короната"

"Игра на тронове"
"Странни неща"
"Това сме ние"
"Западен свят" 
Най-добра главна женска роля в комедиен ТВ сериал
Джулия Луис-Драйфус, "Вийп" (HBO)
Иса Рей, "Несигурно" (HBO)
Рейчъл Блуум, "Луда бивша приятелка" (CW)
Джина Родригес, "Непорочната Джейн" (CW)
Трейси Елис Рос, "Black-ish" (ABC)
Сара Джесика Паркър, "Развод" (HBO) 
Най-добър телевизионен филм или минисериал
"Народът срещу О Джей Симпсън „Американска история на престъплението“" (FX)
"Нощният мениджър" (AMC)
"Злокобна нощ" (HBO)
"The Dresser" (Starz)
"Американско престъпление" (ABC) 
Най-добра главна мъжка роля в ТВ сериал, категория "Комедия или мюзикъл"
Антъни Андерсън, "Black-ish"
Гаел Гарсия Бернал, "Моцарт в джунглата"
Доналд Глоувър, "Атланта"
Ник Нолти, "Graves"
Джефри Тамбор, "Transparent"