Европейската киноакадемия раздаде наградите си

Най-добър филм европейски е Австро-германската комедия "Тони Ердман"

Европейската филмова академия (European Film Academy) обяви призьорите на Европейските филмови награди 2016 на пищна церемония в полския град Вроцлав.

Странната австро-германска комедия "Тони Ердман", разказваща за пенсиониран баща, който преследва обсебената от кариерата си дъщеря, бе обявен за най-добър филм на 2016 г. Режисьорът му Марен Аде пък стана първата жена, взела едновременно приза за филм, режисура и сценарий на церемонията в събота вечер.

Петер Симоничек, в ролята на леко смахнатия училищен преподавател, който се дегизира и се присламчва към деловите събития на дъщеря си, бе обявен за Европейски актьор на 2016 г., изигралата Ролята на дъщерята Сандра Хюлер бе наградена с приза Европейска актриса.
"Тони Ердман" бе прожектиран у нас в рамките на наградата "Лукс" на Европейския парламент, която спечели, и ще гостува и на "София филм фест" през март догодина. Филмът взе и наградата на критиците ФИПРЕССИ в Кан.

Българският "Жажда" на Светла Цоцоркова, който бе номиниран в категорията за дебют "Европейско откритие", отстъпи пред финландския "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки". Европейска комедия на годината стана екранизацията по романа "Човек на име Уве", а документална лента - "Огън в морето" за остров Лампедуза и мигрантите.

Европейската филмова академия награди руският композитор Иля Демуцкий с титлата "Най-добър европейски композитор" за музиката към филма "Стажантът" на Кирил Серебренников.

Най-добрата европейска анимация стана Френския "Животът ми като тиквичка" (Ma vie de Courgette) на Клод Баррас за живота девет годишно момче с трагична съдба.

Кратък филм на годината стана "Девет дни от моя прозорец в Алепо" (9 Days: From My Window in Aleppo). Сред документалните ленти журито отбеляза съвместния проект на Италия и Франция, "Огън в морето" (Fire at Sea) за обхваналата Европа миграционна криза.

Наградите на Европейската филмови академия, със седалище в Берлин, са основани през 1988 година. Според първоначалния план, тя се противопоставя на американския "Оскар" като основни филмови награди на обединена Европа. Всяка втора година церемонията по награждаването се провежда в столицата на Германия, а през другите години в различни европейски градове.