Посланикът на Украйна М. Балтажи: България е сред първите страни, признали независимостта ни

В Парламента се проведе конференция по повод 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между Украйна и България

България и Украйна работят усилено през последните години за задълбочаване на традиционно приятелските си отношения, заяви заместник-председателят на парламента Димитър Главчев на откриването на конференция по повод 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави. Форумът се проведе в сградата на Народното събрание.

По думите на Димитър Главчев добрите връзки между украинския и българския народ са исторически обусловени.  Заместник-председателят на парламента уточни, че задълбочаването им може да стане не само на дипломатическо и политическо равнище, а и в конкретни области като туризъм, енергетика, административни реформи. В обръщението си към участниците във форума Димитър Главчев подчерта, че важна роля за приятелството между Украйна и България имат и българите, живеещи в Украйна и украинците, живеещи в България. Двете страни са обединени от общи интереси по пътя към по-добро европейско бъдеще, допълни той.

Във форума, организиран от Комисията по външна политика на Народното събрание и с участието на Комисията по външните работи на Върховната рада, присъстваха народни представители, дипломати и експерти.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи уточни, че България е сред първите страни, признали независимостта на Украйна. Той припомни, че началото на взаимоотношенията между двете държави са положени на 9 февруари 1918 г., когато Царство България признава Украинската народна република. Темата за признаването на независимостта на Украйна от България беше сред основните акценти в обръщението на бившия министър-председател Филип Димитров и Стефан Тафров, заместник-министър на външните работи на страната от 1991 до 1992 г.

В рамките на форума беше открита документална изложба, подготвена от Комисията по външна политика на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Украинското посолство.