Бъчварова: 10 цистерни са обработени в Хитрино, върху една ще се работи днес

Очаква се премиерът Борисов да пристигне и да инспектира организацията и хода на провежданите аварийно-възстановителни работи

„Все още има теч в една от цистерните. Успеем ли да го ограничим, ще имаме добра новина”, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хитрино. „Работата е продължила и през нощта. 10 цистерни са обработени в Хитрино и върху една ще се работи днес”, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

„Имаме напредък, има всички условия и необходими материали и техника, за да продължат действията оттук нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи. Въпреки че при този развой - зарадо силния вятър ситуацията става по-сложна“, коментира министърът на вътрешните работи.

„Вятърът създава сериозни проблеми. Ще разглеждаме всяка ситуация поотделно”, каза гл. комисар Николов. „Тази нощ всичко, което беше плануванo, е извършено. Вятърът наистина създава сериозни проблеми, но нека да дойде моментът, в който ще започнем операциите с крановете“, допълни той. По думите му вятърът е лош, а ниската температура за работа е добра, но не и за хората. Той обърна внимание, че и 12-те цистерни сами по себе си представляват опасност.

„На съседна гара чакат 150-тонни крана на жп инфраструктура”, съобщи от своя страна транспортният министър в оставка Ивайло Московски. „В Разград чакат 80-тонни гондоли, които след изпразване на цистерните може да бъдат натоварени чрез 150-тонните кранове, които са в наличност. Стискаме палци на екипа да извършат успешно операциите“, добави Московски.

Николов подчерта, че е рано да се говори кога ще започне операцията по източване на цистерните. „Важно е да се вземе правилното, вярното, обмисленото решение”, заяви той.

Министър-председателят Бойко Борисов, който е и ръководител на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия, ще инспектира днес организацията и хода на провежданите в с. Хитрино спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
Премиерът ще бъде придружаван от инж. Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, и инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ. В предварителен разговор те са изразили готовност Камарата да се ангажира в процеса на възстановяване на домовете на хората от Хитрино.