Нямаше как Роналдо да не вземе "Златна топка"за 2016

Четвъртата за португалеца дойде най-вече от победите на Реал Мадрид и Португалия

Носител на "Златната топка" за 2016 година на "Франс Футбол" стана Кристиано Роналдо. Така, той взе своето четвърто отличие и е на едно зад петте на Лионел Меси.

Лео и Кристиано останаха самотни бегачи на дълги разстояния за най-престижната индивидуална награда за футболист, връчвана от "Франс Футбол" още от 1956 година.

С по три "Златни топки" след тях останаха класиците Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко Ван Бастен.

България винаги ще я има в най-престижното отличие заради получената на 19 декември 1994 година "Златна топка" в Париж от Христо Стоичков.


Тази 2016 година, нямаше как Роналдо да не спечели. Реал Мадрид взе 11-ата КЕШ/ШЛ,  а неговата Португалия спечели европейското първенство във Франция.

Ако Жиняк не бе нацелил гредата зад Руи Патрисио, в края на мача, и Франция бе станала европейски шампион за трети път след 1984 и 2000-ата година, тогава можеше да има шанс за това толкова скъпо отличие и за Антоан Гризман. Нападателят на "петлите" и Атлетико Мадрид бе най-добрият играч на европейското и стана голмайстор на турнира с шест гола. Но златните медали отидоха за Португалия. И това натежа в полза на четвъртата на Кристиано Роналдо. Още повече,че месец по-рано Реал победи на финала за Шампионската лига в Милано Атлетико Мадрид.

Гарет Бейл също заслужаваше да е в тройката. От една страна заради 11-ата с Реал в Шампионската лига. От друга той бе в основата на уелското чудо на европейското във Франция. "Драконите" се класираха на полуфинала и отпаднаха достойно  от бъдещия носител на купата наречена още "Сребърна амфора" Португалия. Гарет Бейл направи много силна година.

В класирането при първите трима няма нищо учудващо,че първите две места са заенти от Роналдо и Меси. Третото място при тяхното постоянно присъствие като трошачи на рекорди изглежда като първо. Така,че Гризман през тази година, или през 2014, третият тогава, Нойер са герои, които почти са първи. Защото от известно време насам първите две места са окупирани по инерция от Меси и Роналдо.