Българчетата със седем купи на турнир в Rafa Nadal Academy

В неделя завърши международният турнир от веригата на Ten-pro Global Junior Tour, проведен в Rafa Nadal Academy, съобщава БФТенис. Този турнир събра рекорден брой таланти в тениса от целия свят – 300 състезатели от 45 държави на възраст от 9 до 16 години. 80 участници се състезаваха в две категории – тази за своята възраст и в следващата възраст.

България беше представена от 9 деца на възраст от 9 до 12 години, които спечелиха 7 купи  от 1-во до 4-то място. Повечето българчета се сътезаваха и в двете категории – за своята и следваща възраст.

Първо място в категория U13 спечели 12-годишната Натали Нинова, която грабна и трето място за своята възраст до 12 години. На трето място отново беше българка – Лия Пенчева.

Второ място в категория U10 спечели Мария Рогачева, която игра три сета с победителката Луна Фернандез – първа ракета на Испания при момичета до 10 години. На полуфинал Мария Рогачева се срещна с другата ни българка Емма Фантусис, която застана на 4-то място в схемата. Емма Фантусис от своя страна спечели за България предишния турнир до 10 години на Ten-pro проведен в  Mouratoglou Tennis Academy. Мария Рогачева успя да се пребори и стана четвърта при момичетата по-големи от нея с една година U11.

Най-малкият ни участник Робен Гавани спечели 3-то място в своята категория U9.  В категория до 10 години успя да острани  в два сета първия поставен в схемата Алекс Гурт от Испания, но след това загуби на полуфинал от Кенай Гонзалез - Испания и стана 6-ти в категория U10.

Първата ни ракета при момчетата до 10 години Георги Георгиев на четвъртфинал срещна победителя на турнира Малвидас Балкиунас от Холандия и отстъпи с 6:4, 7:5, но след това нямаше нито една загуба и се класира на 5-то място.

Останалите ни участници имаха следните резултати: Димитър Байчев записа 3 победи и 2 загуби, Спас Держански постигна 2 победи и 2 загуби, Герман Карамов регистрира също две победи и две загуби.