Правителството предостави 10 млн. лв. помощ за Хитрино (видео)

Предоставените средства се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет

Правителството предостави допълнителни средства за преодоляване на последствията от инцидента на територията на община Хитрино на 10 декември.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени до 5 000 000 лв. С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино.

Отделно по бюджета на община Хитрино са предвидени 5 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктура. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората.

редоставените 10 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Предоставяме 10 млн. лв. за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино. 5 000 000 лв. още днес ще бъдат заверени по сметката на общината, за да може кметът с общинския съвет да започнат при първа възможност действията по разчистване, изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонти. По закон много от социалните дейности не са в правомощията на кмета, затова чрез фонд „Социална закрила“ с до 5 000 000 лв. ще се финансират целеви социални програми за населението на общината. Чрез тези пари хората ще могат да посрещнат належащи нужди и на следващ етап ще бъдат възстановени домовете им. Смятам, че това е най-бързият начин за преодоляване на последиците от инцидента и възстановяване нормалното функциониране и начина на живот, доколкото е възможно това. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет и отиват директно при пострадалите в Хитрино.

Публикувахте от Бойко Борисов в 12 декември 2016 г.