ВиК Шумен следи качеството на питейната вода в района на с. Хитрино

Действията на водоснабдителното дружество се координират със сформирания кризисен щаб в област Шумен

С цел контрол на качеството на питейната вода в района на с. Хитрино ВиК Шумен, съвместно с Регионалната здравна инспекция, взима проби за анализ от близките села Тимарево, Добри Войников и Върбак, чиито водоизточници са в противоположни посоки от тези на с. Хитрино. Не се очаква замърсяване заради липсата на замърсяване на въздуха.

Същите села са обезпечени с вода от наличните обеми на прилежащите им водоеми. Към момента само с. Каменяк е с прекъснато водоснабдяване. Водоснабдителното дружество има готовност да осигури водоноски в случай на нужда. Селото разполага с естествени водоизточници, но се очаква информация от РЗИ кои от тях са годни за питейни нужди.

Водопроводната мрежа в село Хитрино е празна поради липсващ приток след спиране на електричеството. Допълнително източване на системата е причинено от разрушените водопроводни отклонения при съборените постройки. Предполага се, че има аварии в системата.

Информация за качеството на водата в населеното място може да бъде получена едва след като се осигури достъп до него. Тогава ще могат да бъдат взети проби на водата в Хитрино, от водоемите и водоизточниците за него и ще могат да бъдат отстранени авариите и да се промият водопроводите.

ВиК Шумен направи анализ на наличните обеми на водоеми и водоизточници и има готовност към преминаване на различни варианти на действия за осигуряване на необходимите водни количества за с. Хитрино поради увеличаване на необходимостта от повече и по-големи едновременно действащи пожарни автомобили. Всички водоеми в момента са пълни. Разпределението от къде и какво количество вода да черпят пожарните автомобили се извършва от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, която оформя работните екипи, така че да се осигури непрекъсната работа на пожарни машини. Водочерпене за пожарни нужди се осъществява от Тимарево и от с. Длъжко. Във вариантите за осигуряване на вода са включени с. Сливак от водоснабдителна система Габрица, както съседната водоснабдителна система в другата посока – Тервел. В случай на необходимост пожарни автомобили могат да бъдат насочвани и към с. Звегор. Предвид динамичната  обстановка, в процеса на работа тази организация може да се променя.

Действията на ВиК Шумен се координират със сформирания кризисен щаб в област Шумен.