Димът в Хитрино се виждал от самолет

Двама от обгорените във Военноморска болница са вече без опасност за живота

Малко преди да пристигнем във Варна видяхме огромен дим на земята. Чудехме се дали са пуснали някакъв нов завод и какъв е той. Това заяви един от пътниците в редовния полет на австрийските авиолинии до Варна, цитиран от 168 часа.

Преди да кацнат в 12:50 часа, пасажерите видели как пушеците се пускат в посока Варна заради западния вятър.

"Засега няма данни за замърсяване на въздуха във Варна. Имало е обгазяване само в района на Хитрино, което вече се е разнесло. Преди аварията имаше замерване на въздуха във Варна от РИОС и градът се оказа чист", заяви началникът на отдела по бедствия и аварии към Община Варна Купен Пашов.

Двама от обгорелите жители на Хитрино, които бяха транспортирани до Военноморска болница във Варна вече са стабилизирани. За тях няма опасност за живота, заяви началникът на болницата доц. Ивайло Въжаров.

Военните лекари се борят за живота на двама обгазени мъже. Тежко е положението на жената със съчетана травма на гърдите и главата от паднали върху нея предмети, добави доц. Въжаров. Той каза още, че в момента болницата е снабдена с всички видове кръвни продукти и няма проблеми с тях.

Пункт за събиране на помощи за пострадалите от трагедията в с. Хитрино разкрива БЧК Варна. Той ще бъде отворен от 11 до 18 ч. днес в сградата на областния съвет на БЧК на ул. Братя Шкорпил №3. Ще се набират консерви, горни топли дрехи, палта и якета, завивки и бутилирана вода.

Повече от 30 студенти от Медицинския университет във Варна се мобилизираха и дариха кръв за пострадалите при жестоката авария в с. Хитрино, при която пострадаха тежко много хора. След отлична и бърза организация бъдещите медици, част от които не са приключили с отбелязването на студентския празник, отново показаха, че са готови да оказват съдействие в тежки за обществото моменти. До днес кръв за пострадалите в Хитрино са дали общо 83-ма варненци.

 

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК