Петър Бунев, СБЖ: Трябва да се изясни защо машинистът се е движел с висока скорост

По думите на експерта, машинистът не е самоубиец, за да го направи

“Влизането в една гара със 70 км/час при един коловоз може да е безпроблемно, в съседния вече може да е опасно. След като се потвърждава от едната черна кутия, че влакът се е движел със 70 км/ч, моят въпрос е защо машинистът е постъпил така. Той трябва да е самоубиец, за да го направи”. Това каза в “Събуди се” Петър Бунев, председател на Съюза на българските железничари.

Десислава Илиева, психолог, който е работил с БЧК след трагедията в Горни Лом, обясни, че освен спокойно, Хитрино е и малко селце. “Всеки е загубил близък. След първите 24 часа тези хора имат нужда от много сериозна подкрепа – не само вода и храна, но и емоционалната подкрепа, за да преодолеят шока. Хората, които говорят с тях, трябва да бъдат професионалисти”, добави тя.

Райчо Тодоров, планински спасител и водач на спасително куче, смята, че при тези разрушения, няма смисъл да се търсят оцелели. “Това е взрив, от който се получават допълнителни усложнения на хората, има газове. Според мен няма нужда да се търсят повече оцелели”, каза той.

 

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК