Нобеловите награди за 2016 г. бяха раздадени в отсъствието на Боб Дилън

По-рано днес бе връчена наградата за мир на колумбийсия президент Хуан Мануел Сантос

Шведският крал Крал Шестнайсети Густав връчи нобеловите награди за 2016 г. за медицина, физика, химия, литература и икономика, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

Девет лауреати получиха от монарха своите дипломи и златни медали в Столкохолм.

Открилият церемонията председател на ръководството на Нобеловото фондация Карл-Хенрик Хелдин заяви, че целта на учредителя на наградата Алфред Нобел е била да награди хората, които носят най-голяма полза на човечеството.

Нобеловата награда за физиология или медицина получи японецът Йошинори Осуми за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Нобеловата награда за физика взеха родените във Великобритания и работещи в САЩ Дейвид Дж. Таулес, Ф. Дънкан М. Холдейн и Дж. Майкъл Костерлиц за теоретични открития на топологични фазови преходи и топологични фази на материята.

Французинът Жан-Пиер Соваж, шотландецът Фрейзър Стодарт и холандецът Бернар Феринха получиха Нобеловата награда за химия за разработването и синтеза на молекулярни машини.

Роденият във Великобритания Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом, които работят в САЩ, вземат Нобеловата награда за икономика за приноса си към договорната теория.

Лауреатът на Нобелова награда за литература - американският музикант Боб Дилън, не присъстваше на церемонията като се оправдава с други ангажименти, поради което ще получи наградата си през 2017 г. Той изпрати своята реч, в която благодари за високото отличие. На самата церемония по награждаването в столичната филхармония американската певица и поетеса Пати Смит изпълни хита на Дилън "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Силно развълнуваната певица, която е голяма почитателка на Дилън, за момент спря изпълнението си, сякаш търсеща думите си, преди да се извини и да продължи, подкрепяна от горещите аплодисменти на присъстващите около 1500 гости - членове на академии, политически институции и деловите среди.

Церемонията приключи с изпълнението на шведския химн.

Освен медала и дипломата, Нобеловата награда се състои и от чек в размер на 8 млн. шведски крони (824 000 евро), които евентуално се поделят в случаите, когато я получават двама или трима души.

По-рано днес бе връчена наградата за мир на колумбийсия президент Хуан Мануел Сантос, който в речта си цитира песен на Дилън.