Патриарх Неофит: Да се помолим за загиналите в Хитрино

Св. Синод призовава своите чеда да окажат подкрепа на пострадалите

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователен адрес до областния управител на Шумен Донка Иванова и до кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, съобщават от пресцентърът на Патриаршията.

„Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с тревога и отеческа болка прие вестта за трагедията, сполетяла жителите на с. Хитрино, област Шуменска, отнела внезапно живота на скъпи наши сънародници, причинила мъка, страдание и много материални щети на жителите на селището“, пише Неофит до губернатора на Шумен и общинският градоначалник.

И още:„Но ние знаем, че с физическата смърт не свършва човешкото битие и сега, в тъгата изпълнила нашите сърца, с надежда и вяра отправяме молитва към Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да прояви Своята велика милост към Своите създания, да утеши скърбящите, да заличи причинените рани със Своята любов и да пази от всяко зло и напаст българския народ!“

„Семействата на загиналите, а и всички пострадали от катастрофата, сега се нуждаят от особена грижа, внимание и любов от страна на всички нас. Призоваваме боголюбивите чеда на Българската православна църква с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на трагедията и техните близки, и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната подкрепа и помощ на всички пострадали“, се казва още в съболезнователния адрес.

Патриарх Неофит завършва с думите:„Молим Всемилостивия Бог за душите на загиналите, скорошно изцеление на пострадалите и утешение на близките на жертвите“.

Припомняме, че понеделник ще е ден за траур в памет на жертвите от адската експлозия на цистерни в Хитрино.