Борисов: 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино

Засичаме скоростта на влака в отсечката Горна Оряховица-Хитрино, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка

„Системата е електронна. Засичаме скоростта на влака в отсечката Горна Оряховица-Хитрино, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка”. Това каза пред журналисти премиерът в оставка Бойко Борисов на тръгване от Хитрино, където в събота сутрин цистерна с газ се взриви и уби най-малко 7 души.

Борисов обаче отбеляза, че от данните по разследването на инцидента до момента нищо не потвърждава версията за движение на композицията с превишена скорост.„Всички са тук. И кметовете, общинските съветници, депутати дойдоха от всички партии – от БСП, ГЕРБ, ДПС. Искам специално да благодаря на хората тук, защото са много дисциплинирани и разбират ситуацията. Те са много задружни, само 14 човека се качиха в автобусите, тях ги караме в много добра база, където е подсигурено всичко за тях“, обясни министър-председателят в оставка.

По думите му останалите жители на шуменското село са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно. Това каза пред журналисти министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия.

„Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и за това решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната“, обясни Борисов.

На въпрос колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото Борисов заяви, че 48 часа би било оптимистичен срок.

„Това са 9 цистерни, че и повече. Сега чакам и прокурорите, следователите огледите на локомотива завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, коментира още премиерът в оставка.

„Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло. Материалните неща ще ги оправим, просто не можем да върнем загиналите, ранените ги лекуват“, обясни той.

„Докарахме най-добрите експерти, за да имаме готовност при евентуална авария при процеса, за хората, които ще работят. Дано жертвите не растат. Новоизбраният президент беше тук, на заседанието каза, че всичко, което сме взели като мерки е достатъчно.

Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин хората.