Москов: Има осигурена достатъчно кръв за пострадалите

Създадена е организация по осигуряване на санитарна авиация, в случай на нужда

Министърът на здравеопазването Петър Москов огласи на специален брифинг информация за пострадалите от експлозията на гара Хитрино, информират от здравното министерство. Според изнесената от него информация петима са загиналите, а 29 пострадалите при тежкият иницидент.

"До този момент има 29 пострадали, които са регистрирани на първо място през МБАЛ - Шумен. От тях 16 са приети в същата болница. От тези 16, шест са преведени в лечебни заведения в град Варна. Четирима пострадали в тежко състояние са във Военно-медицинска академия-Варна с различни степени на изгаряния и баротравми. Двама са преведени в университетската болница "Света Марина" - Варна със съчетани травми - черепно-мозъчна травма и гръдна травма, като и на двамата състоянието също е изключително тежко", каза Москов.

"9 пациента са в момента в болницата в Шумен, от които 4 са в реанимация. Състоянието на трима от тях е критично за живота. Други 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени от екипите на болницата в Шумен. Още 10 пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания, охлузвания и рани. До този момент имаме информация за петима загинали, като четирима са намерени от екипите на "Гражданска защита" и "Спешна помощ" на място, а петият е починал в болницата в Шумен още при приемането", допълни здравният министър в оставка.

Относно нуждата от кръв и кръвни продукти за лечението на пострадалите Москов каза:

"За нуждите на пострадалите са осигурени общо 140 единици кръв и плазма от Варна и от София, като те са на разположение на колегите и в Шуменската, и във Варненската болница. Много хора има и в болницата в Шумен. Около 35 човека в момента са се отзовали на призивите в медиите за кръводаряване, но пак да кажа, към момента системата е осигурила нужното количество кръв. Заместник-министър Ваньо Шарков е на място в локалния щаб в Хитрино", каза още Петър Москов.

На този етап няма необходимост от акция по кръводаряване за пострадалите в Хитрино, съобщи директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов. Засега има достатъчно наличности в кръвния център във Варна, а при необходимост от Военномедицинската академия ще бъдат осигурени допълнителни количества кръв. Заради големия брой желаещи да помогнат, Центърът по трансфузионна хематология ще работи и утре от 9 ч. до 13 ч.

Ето и информация за реакцията на системата за спешна помощ:

Взривът е настъпил в 5.37 ч В 5.42 е подаден сигнал на 112;

В 5.43ч. в ЦСМП-Шумен получен сигнал от тел.112;

В 5.45ч. тръгва първата линейка от гр.Венец;

В 5.54ч. пристига на място в Хитрино;

След нея до 6.25ч. на място са още 2 екипа.

В 6.05ч. болниците в Шумен, Търговище, Разград и Варна са приведени в готовност за посрещане на голям брой пострадали.

Първият пострадал е пристигнал в МБАЛ-Шумен в 6.10ч.

До 6.25ч. са транспортирани 6 души.

До 7.10ч. в МБАЛ-Шумен са транспортирани още 12 души.

Междувременно в акцията се включват допълнителни резервни екипи от Шумен, 3 екипа от Разград и 1 екип от Търговище.

Произшествието се обслужва общо от 12 екипа на ЦСМП.

За транспортиране на пострадалите от Шумен до Варна са мобилизирани 2 реанимационни екипа от ЦСМП-Варна.

В момента на мястото в готовност са 6 екипа на ЦСМП.

Създадена е организация по осигуряване на санитарна авиация, в случай на нужда.