Собственикът на Булмаркет: Най-вероятно взривът е предизвикан от удар

Трябва да се изчакат докладите от специалистите

В интервю за 24 часа, собственикът на фирма "Булмаркет" коментира инцидента с дерайлиралите вагони в Хитрино.

Станко Станков обяви, че Булмаркет има готовност да източи газа от дерайлиралите цистерни. Той е разпитан от следователи, както и машинистите , които са управлявали композицията. В интервю пред журналисти министърът на транспорта в оставка Петър Московски обяви, че постови стрелочник е видял искри от локомотива, а машинистът е казал, че се е скъсала композицията по средата.

Собственикът на Булмаркет информира, че фирмата вече е изтеглила предната и задна част на композицията а средната част е дерайлирала, като от 26 цистерни, 17 са изтеглени.

"Ние имаме готовност да организираме източването на дерайлиралите цистерни. Чакаме сигнал от пожарникарите и сме готови да изпратим камиони (автоцистерни - б.а.), на които да претоварим", обяви Стайко Стайков.

Във връзка с коментара на председателят на транспортната комисия в парламента Нестимир Ананиев, който разви три теоритични версии за взрива - превишена скорост, нередности при съчленяване на композицията и при техническото състояние на цистерните, Стайков сподели, че са възможни и други версии. "На този прелез до момента са станали 4 инцидента и е възможно да има злоумишлено въздействие. Да избухне цистерна с такъв продукт - това не става. Ако има изтичане, то ще гори с дни, но няма да избухне. Освен това ламарината е яка, дебела, при средносилен удар няма да се случи нищо."

Според собственикът на Булмаркет най-вероятната причина за взрива е от удар, но мястото трябва да се огледа от специалисти тъй, като ударната вълна не е насочена към влака, а встрани, към населеното място. "Ако взривилата се цистерна се удари в предната, в стълб, желязо и се разбие обшивката и, избухването би трябвало да е в посока на влака, а то пораженията са встрани, към населеното място. Но трябва да се изчакат докладите на специалистите", коментира Стайко Стайков.

Пълното интервю можете да видите тук.

Припомняме, че при взрива в Хитрино загинаха 5 човека, 29 са настанени в болница, някои от които с опасност за живота. В момента там тече пълна евакуация на населението, поради предстоящо претоварване на опасните вещества от дерайлиралите цистерни.