Павлова: Казаното от господин Симеонов е абсолютна лъжа и манипулация

Твърдението, че програмата няма подкрепата на НС също е лъжа, каза още Павлова

Казаното от господин Симеонов е абсолютна лъжа и манипулация. Неизвестно за мен поради какви причини това говорене очевидно е стартиралата предизборна кампания на господин Симеонов и Патриотите, но не им прави чест, защото именно те, като част от подкрепата на това управление в изминалите две години подкрепяха много програмата и политиката на правителството. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова по повод дадения от господин Валери Симеонов брифинг, по време на който той казва, че „санирането се превръща в мярка за осигуряване на цигански гласове“, информират от министерския пресцентър.

Твърдението, че програмата няма подкрепата на НС също е лъжа, каза още Павлова. Ние имаме решение на парламента през 2015 г. за подкрепа на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и даването на мандат тя да се реализира. Така, че днес те да кажат, че програмата няма подкрепа е лъжа, допълни тя. Лъжа е и, че програмата се дава за купуване на ромски гласове. Това, което се опитват да цитират са политиките, така както се прави многогодишното бюджетно планиране. Всяко министерство и дирекция в него има политики, за които отговаря.

Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, която отговаря за програмата за саниране, отговаря и за Програмата за подобряване условията за ромите, но това са две отделни програми, по които дирекцията работи и отговаря в изпълнение на ангажиментите, които има според Устройствения правилник на министерството. В Постановлението на Министерския съвет, с което се предоставят този 1 млрд. лв. изрично е записано, че това е целево финансиране само и единствено за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, а не за нещо друго. Този 1 млрд. лв. са за политиката за подобряване на жилищния фонд и целево за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради по програмата. Всяка друга интерпретация е абсолютна манипулация, категорична бе министърът.

Много интересни обрати наблюдавахме по програмата за саниране. Катарзиса на БСП, които първоначално бяха против програмата, сега осъзнаха огромната полза и огромния ефект от нея. Осъзнаха, че тя е най-мащабната социална и мащабна програма, която подкрепа икономиката и малкия и среден бизнеса. За всяко семейство това е инвестиция директно от правителството в социална политика. В същия момент – обрат и катарзис при патриотите, които се отпиват да активират антиромския вот и настроения в населението манипулативно и нечистоплътно, коментира още Павлова.

В същият момент виждаме и обрата и катарзиса, който преживяват Патриотите, опитвайки се да активират така наречения антиромски вот и настроение в населението. Това е манипулативно и нечистоплътно, защото програмата има своите цели. Тя е целева, за всички български семейства и домакинства, които живеят в панелни сгради. Програмата не е за купуване на ромски гласове и не е за нищо различно от това да подкрепим 3 милиона българи, които живеят в панелни сгради и сгради от този тип, така че те получават директно това финансиране, категорична бе министър Павлова. Тези обрати говорят за очевидно целевите групи, към които всяка една от тези партии се насочва, за да привлича гласове, и за да работи вече по своят кампания, допълни тя. Извън тези популистки говорения, програмата е изключително успешна и вече достигна до над 340 хил. граждани, които се възползват от нея, отчета Павлова. Направените днес твърдения целят да уязвят програмата, защото се видя, че това е една от най-успешните програми за последните 20 години, която се реализира, допълни тя.

Казаното от господин Байрактаров, че един милиард може да се изхарчи за 15 дни, също е едно манипулативно твърдение. Това говори за непознаване на бюджетния процес и за неправилно интерпретиране на документите, посочи Лиляна Павлова. Както казахме, постановлението на Министерския съвет, с което ни бяха предоставени средства за сметка на излишъка, е за специално открита целева сметка за програмата. Имаме и писмо от Министерство на финансите, в което целево ни е разрешено да открием сметка на името на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Националната програма и тази сметка не се нулира на 31 декември. Тези пари не трябва да се изхарчат за 15 дни, както манипулативно се твърди, а това е целева сметка, по която авансово се превеждат средствата за програмата и от нея можем и ще разплащаме единствено и само тогава когато има завършена и въведена е експлоатация сграда, то тогава от тази сметка разплащаме парите от Българската банка за развитие, която е финансиращият орган на програмата, разясни Павлова. Колкото сгради са завършени, толкова ще разплатим през декември. Сметката е балансова, многогодишна и парите автоматично си остават за 2017 и 2018 година за целия период, в който сградите ще бъдат ремонтирани, довършвани и въвеждани в експлоатация. Всяка друга интерпретация е крайно недопустима и неприемлива, допълни тя.