Момченце на две години почина от системно изтощение и глад

Оплаквало се, че го боли коремчето

Дете на две години и два месеца от хасковското село Николово почина на прага на болницата в областния център, предаде bTV.

Изтощеното и гладно момченце е било транспортирано по спешност с линейка, повикана от родителите. Те се стреснали, след като установили, че то почти не диша.

Анестезиолозите от Хасково са се опитали да стимулират жизнените му функции още в линейката. Но при пристигането в болницата то вече е било бездиханно, нямало и пулс.

Аутопсията показала, че детето имало множество хронични заболявания, нефункциониращи бъбреци, трайно обездвижване на ставите и тежък дерматит с почти свлечена кожа на места по тялото.

Системно недохранено и лошо отглеждано е било момченцето според съдебния лекар д-р Христо Еленски.

Причина за смъртта е общо изтощение и глад. На две години детето е тежало 9 килограма и заради тежките увреждания по ставите, вероятно никога не е прохождало.

Родителите са от Николово. Това единственото им дете.

Пред медиците майката заявила, че момчето е имало личен лекар в Кърджали, при когото редовно са ходили на прегледи. Последното им посещение в болница било през лятото в Пловдив заради кожното заболяване на детето.

До преди дни детето било добре според тях. Вчера се оплакало от болки в корема, но родителите не потърсили лекарска помощ.

Полиция разследва трагичния случай.