Солени глоби за нарушителите на пътя

Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за движение по пътищата

Отнемане на книжка в срок от три месеца и глоба от 1000 лв. ще се налага за шофьори, които карат в насрещното по автомагистрала или скоростен път. Когато нарушението е извършено повторно санкцията скача на 4 000 лв. и отнемане на свидетелството за управление за половин година. Това решиха депутатите, които в момента гласуват окончателните промени в Закона за движение по пътищата.

Година без книжка грози водачите, които организират или участват в гонки. Предвидената санкция е 3 000 лв., а при повторно нарушение – 5 000 лв. и отнемане на книжката за три години. В първите две години след получаване на книжка, новите шофьори ще получават 26 точки, което е 2/3 от максималния брой.

Останалите промени, които се отнасят до младите водачи бяха оттеглени от депутатите. Те включваха задължението тези водачи да карат през нощта с придружител, да карат със скорост под ограничението и др.

След проучване на практиките в европейски държави, народните представители ще започнат работа по измененията.

Сред измененията са и по-сурови наказания за пияните водачи. Ако бъдат хванати с над 0,5 промила в кръвта, автомобилът ще бъде спиран от движение за срок от 6 месеца до 1 година. 500 лв. ще е санкцията и без книжка за 6 месеца, ако дрегерът покаже от 0,5 до 0,8 промила. Глобата скача на 1000 лв., а книжката ще се отнема за година, когато алкохолът е над 0,8 промила.

Регистрационните номера на автомобилите ще се свалят за срок от шест месеца до година и когато водачът е без книжка или е употребил наркотици.

Свидетелството за управление пък ще се отнема за месец на джигити, които превишат ограничението на скоростта в съответното населено място с повече от 50 км в час.

Двойно скачат и глобите за скорост, като за превишаване на ограничението извън населено място с над 50 км в час санкцията става от сегашните 300 лв. на 600 лв., а в градовете и селата - от 350 лв. на 700 лв. На всеки 5 км в час над допустимото ще глобата се вдига с още по 50 лв. Отнемане на свидетелството грози и водачи, които не си плащат глобите. То ще им се връща, когато си изчистят задълженията. Най-високите глоби стават тогава, когато имаме превишаване на скоростта над 50 км/ч от ограничението. В населени места е 700 лева, в извън населени места е 600 лева, обясни председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

„При глобите за висока скорост имаме 3 хипотези. Първата хипотеза е в населено място, извън населено място и когато имаме опасни товари или обществен превоз на пътници“, посочи той и допълни, че при опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лева. „Над 50 км/ ч от ограничението за всеки 5 км отгоре се вдига глобата с 50 лева, така че тя няма лимит”, обясни той. „Мисля, че никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица. С МВР трябва да се синхронизира събираемостта, тъй като е хубаво да има високи глоби, но и да ударят нарушителите по джоба, за да има и ефект“.

Сред измененията е и дерегистрацията на автомобил. Когато е шофиран от собственика ще се свалят номерата и регистрацията на МПС от 6 месеца до 12 месеца. След изтичане на този срок ще е необходима нова регистрация.

Глобата за неправилно паркиране ще бъде считана за връчена след като се залепи на самото МПС. По този начин се спестява много административен и човешки ресурс. „В момента всички глоби за неправилно паркиране вървят през един много дълъг път, проблемът всъщност е връчването“, обясни той и допълни, че много от шофьорите имат лични карти, в които адресите не отговарят на истинските. „До момента преди да ти връчат самия акт ти не се считаш за уведомен, че си извършил нарушение“

Ще бъдат лишавани от право да шофират и водачи за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500, ако колата не е регистрирана по надлежния ред или е регистрирана, но е без табели с регистрационен номер. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лева. 50 лв. ще струва на шофьорите, ако не са със зимни гуми или с такива с поне 4 мм грайфер в периода от 15 ноември до 1 март.