Фандъкова: София има водещо място в образованието

В София има 25 държавни професионални гимназии, а отскоро и две общински и 6 частни професионални гимназии

София има водещо място в образованието. В сферата на училищното образование столицата отново изпъква като един от лидерите в национален мащаб. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на форум "Бизнесът и образованието - инвестиция за бъдещето на София", организиран от общинската Агенция за приватизация и инвестиции. В София има 25 държавни професионални гимназии, а отскоро и две общински и 6 частни професионални гимназии. Общинските професионални училища са:
Професионална гимназия по селско стопанство в район "Овча купел" и Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф.д-р Георги Павлов" в район "Илинден". В общински училища има 53 паралелки с изучаване на профил предприемачество.
Предвиждаме за новата учебна година 2017-2018г. разкриване на паралелки за професионална подготовка на специалността охранител в район Младост.
В други училища в район Нови Искър, където има данни за развитие на съответен бизнес, ще разкрием специалности за шивач и дървообработване. По данни на Регионалния инспекторат по образование в София информационни технологии се изучават разширено в 20 Средни училища. В 128 Средно училище от 4 години има профил защита на информацията, а в 134 училище има профил цифров дизайн. В три гимназии се развива дуално образование.
В София се намират и най- големите компании. Изключително важно е млади хора да има възможността да провеждат свои стажове в най- добрите компании и да могат в реална работна среда да надграждат наученото.