Съдят варненски бизнесмен за данъчна измама

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на имущество

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу управителя на „Мега метал“ ЕООД Христо Хр. 41-годишният мъж използвал документ с невярно съдържание за възстановяване на ДДС в особено големи размери – 28 413 лева, което е престъпление по член 256, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Като управител на търговското дружество подсъдимият Христо Хр. решил да се обогати, като получи без правно основание сума от държавния бюджет.  Той използвал факта, че дружеството му „Мега метал“ ЕООД било регистрирано по Закона за ДДС и възстановил ДДС за сделка, която не била реално извършена. За целта той подал справка-декларация в НАП за данъка върху добавената стойност, в която декларирал невярно обстоятелство.

Предстои делото срещу Христо Хр. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото имущество, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена дейност или да упражнява определена професия или дейност.