Гл. секретар на МВР Георги Костов взе участие в Балканска конференция

Гл. комисар Георги Костов: Отправихме ясен сигнал, че Европейският съюз подхожда солидарно и отговорно, за да осигури надеждна охрана на външните си граници

В изказването си пред участниците във форума главен комисар Георги Костов оцени високо организираните от италианските ни партньори и Европол периодични срещи, които са добра възможност за обмен на мнения и предоставяне на актуална информация за ситуацията в региона. Като визира основните предизвикателства -  засилен миграционен натиск и заплаха от тероризъм, главният секретар на МВР подчерта, че като „държава на първа линия, от 2013 г. насам България е мобилизирала сериозен човешки, технически и финансов ресурс и е създала  ефективна организация, която позволява на страната ни да контролира миграционните процеси и успешно да предотвратява вторичните движения към други държави. „В резултат на последователните усилия на България за недопускане на вторични миграционни потоци и активното сътрудничество със сръбската страна, броят на задържаните лица на изход е значително по-голям (увеличението на българо-сръбската граница от началото на 2016 г. в сравнение с предходната година е 27%). Същевременно броят на задържаните на изход лица без предишна регистрация от органите на МВР намалява съществено – 37%, срещу 73% за предходната година, което е знак за ефективните ни действия на всички граници и във вътрешността на страната.“ Той припомни и предприетите стъпки в посока споделена отговорност  и полученото от европейските партньори съдействие за укрепване на охраната по външните ни граници. „Отправихме ясен сигнал, че Европейският съюз подхожда солидарно и отговорно, за да осигури надеждна охрана на външните си граници“, заяви главен комисар Костов. В този смисъл възприемаме старта на Европейската гранична и брегова охрана като началото на едно още по-ефективно, солидарно и преди всичко партньорско сътрудничество. Оценяваме като изключително положителна предоставената на новата Агенция възможност да провежда операции и в съседни на ЕС страни, като това е особено важно за държавите от Западните Балкани.“. Главният секретар на МВР оцени високо подкрепата на Европол, особено при обобщаването на информацията за трафикантските мрежи и подпомагането на съвместните разследвания за каналджийство.
България поддържа много високо ниво на сътрудничество с всички свои съседни държави, заяви Георги Костов. Той изтъкна, че заедно „прилагаме съвременни форми на взаимодействие като смесени патрули по общите граници, обмен на информация в съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество, общи разследвания“. Той припомни реалните стъпки и активната ангажираност на трите страни, довели до откриването на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП „Капитан Андреево”.
Споделяме виждането, че за да разполагаме с пълна и достоверна информация от съществено значение е доброто сътрудничество между правоохранителните органи и службите за сигурност и разузнаване, заяви главният секретар на МВР и изтъкна необходимостта от стандартен модел за взаимодействие на ниво ЕС.  Той сподели опита на страната ни в изграждането на Национален контратерористичен център – единна национална платформа за събиране и обработка на информация с оглед идентификация на терористични заплахи, в работата на който участват представители на всички структури в сектора за сигурност и обществен ред в страната.
Главният секретар на МВР оцени високо полезността от  сътрудничество с Европол, SELEC и Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа – формати, в които чрез   максимално споделяне на информация и общи действия се постига търсената ефективност срещу  общите рискове и заплахи.
В рамките на форума главният секретар на МВР и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски проведоха двустранни срещи с ръководството на Департамента за обществена сигурност в МВР на Италия (Италианската национална полиция) и на Финансовата гвардия на Италия.
В хода на разговорите с префект Франко Габриели, генерален директор на Департамента за обществена сигурност, бяха обсъдени усилията на двете държави за справяне с актуалните предизвикателства пред сигурността – незаконната миграция и тероризма, и бяха набелязани мерки за задълбочаване на сътрудничеството. Дадена бе висока оценка на съществуващото сътрудничество, особено при противодействието на международния наркотрафик и трафика на хора и бе декларирана готовност за надграждане на съществуващите контакти.
На срещата с генерал Джорджо Тоски, главнокомандващ Финансовата гвардия към Министерството на икономиката и финансите, бяха подчертани резултатите от изградената съвместна работа. Бе предложено засилване на взаимодействието по линия на борбата с контрабандата на стоки и интензивен обмен по случаи, касаещи пране на пари и различни видове ДДС измами. Постигната бе договореност за ответно посещение в България на ръководството на Финансовата гвардия.